Columbia, Challenger, Discovery, Atlantis si Endeavour
STIINTA
Columbia, Challenger, Discovery, Atlantis
si Endeavour
Navetele spatiale americane combina capacitatea unui adevarat autobuz cu cea a unui camion, putand transporta atat persoane, cat si echipamente complexe pe orbita in jurul Pamantului. Prevazuta a fi retrasa din folosinta incepand cu anul 2010, naveta spatiala americana s-a ridicat de la sol in prima misiune, la 12 aprilie 1981, de la Centrul Spatial Kennedy, in apropiere de Cap Canaveral in Florida.
FLOTA.
In acest interval de timp navetele americane Columbia, Challenger, Discovery, Atlantis si Endeavour au indeplinit 113 misiuni transportand pe orbita 600 de astronauti precum si peste 1.360 de tone de echipamente care au permis asamblarea telescopului spatial Hubble, dar si constructia Statiei Spatiale Internationale (ISS) incepand cu 1998. Alcatuita din peste doua milioane de piese si subansambluri, naveta spatiala americana constituie un adevarat miracol al tehnologiei, complex si totodata extrem de fragil, asa cum din nefericire a demonstrat-o explozia lui Challenger la decolare - 28 ianuarie
1986 - si a navetei Columbia la intrarea in atmosfera la 1 februarie 2003. In aceste doua tragedii si-au pierdut viata 14 astronauti.
COMPONENTE. Naveta este compusa dintr-un vehicul care evolueaza pe orbita si care are o conceptie asemanatoare unui avion, dintr-un rezervor extern de combustibil si din doua rachete portante. Naveta are o capacitate de opt locuri.
Inainte de decolare naveta este asezata pe rampa in pozitie verticala, atasata rezervorului extern de combustibil si sustinuta de doua rachete portante care la aproximativ doua minute dupa decolare se desprind si cad in ocean. Odata ajunsa pe orbita, la aproximativ opt minute dupa lansare, rezervorul principal de combustibil este desprins la randul sau si apoi este distrus in urma frecarii la reintrarea in atmosfera Pamantului.
Citește pe Antena3.ro
ZBORURI SUSPENDATE
|
NASA a anuntat, in urma cu o saptamana, ca suspenda urmatoarele zboruri cu naveta, dupa ce a descoperit ca o bucata de spuma izolanta s-a desprins in timpul lansarii lui Discovery si ar fi putut avea efecte dezastruoase. Potrivit unor imagini din primele cateva minute de la lansarea lui Discovery o astfel de piesa s-a desprins de la rezervorul central. Verificarile facute pe orbita au aratat ca scutul termic nu a suferit fisuri notabile. Acesta a adaugat ca celelalte doua fragmente, despre care se stia deja ca s-au desprins in timpul lansarii, nu au provocat pagube.
O bucata de spuma izolanta de 750 de grame, provenita de la rezervorul extern al navetei Columbia a fisurat scutul termic al navetei in primele minute ale ascensiunii sale, la 16 ianuarie 2003, cauzand explozia sa la revenirea in atmosfera, 15 zile mai tarziu. "Pana nu vom rezolva aceasta problema nu vom mai avea lansari", a declarat Bill Parsons, directorul programului navetei la o conferinta de presa de la Centrul Spatial de la Houston, Texas.
|
STIRI
|
Transplant de fataMedicii americani cauta un voluntar pentru a putea realiza primul transplant de fata din istorie. Maria Siemionow, medic american de origine poloneza, si colegii sai din Cleveland Clinic sunt gata sa initieze un maraton chirurgical de 15 ore. Astfel, de la donator, care este corpul neinsufletit al unui om decedat de curand, sunt transplantate pielea, nervii, vasele sangvine si stratul adipos de sub pielea fetei. Dupa cum asigura medicul american, refacerea post-operatorie nu dureaza mai mult de doua saptamani, principala problema cu care s-ar putea confrunta pacientul fiind reactia de respingere a tesuturilor straine.Simularea vietii pe MarteOamenii de stiinta australieni vor sa construiasca o "statie spatiala" in desert pentru a simula conditiile cu care s-ar confrunta omul pe Marte. Aceasta statie ar fi etapa finala a unui experiment mondial, care a permis realizarea de proiecte similare in nordul extrem al Canadei, in desertul Utah din SUA si in Islanda. Statia, conceputa astfel incat sa simuleze stilul de habitat care ar putea fi instalat pe Marte, va masura 36 de metri in lungime si va cuprinde in special cabine, generatoare, precum si un garaj pentru un vehicul destinat explorarilor. Locul ales in desert, Flinders Range (Australia de Sud), adaposteste un mediu geologic intalnit in anumite zone de pe Marte. |