x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Fun Avertisment european la adresa României pe tema deficitului bugetar

Avertisment european la adresa României pe tema deficitului bugetar

de Veronica Micu    |    10 Iun 2008   •   00:00
Avertisment european la adresa României pe tema deficitului bugetar

11:10 • Comisia Europeană urmează să adopte, miercuri, un avertisment privind deficitul bugetar al României, care se îndepărtează de la obiectivul pe termen mediu, de 0,9% din PIB.

Comisia Europeană urmează să adopte, miercuri, un avertisment privind deficitul bugetar al României, care se îndepărtează de la obiectivul pe termen mediu, de 0,9% din PIB.


EVALUARE. „Comisarul Almunia a declarat în aprilie, când au fost publicate previziunile economice de primăvară, că va face o analiză atentă asupra fiecărei ţări al cărei deficit bugetar se apropie de 3%. Iar miercuri va avea loc această evaluare”, a declarat Amelia Torres, purtătoarea de cuvânt a comisarului pentru afaceri economice şi monetare, Joaquin Almunia. Ea nu a putut confirma că România va avea parte de un avertisment, decizia urmând a fi votată în Colegiul Comisarilor. Conform unor surse din ministerul de Finanţe, politica bugetară expansionistă a guvernului de la Bucureşti a fost tema unei serii de atenţionări din partea Comisiei Europene, dar şi a altor organisme internaţionale, precum FMI, iar avertismentul de miercuri va sublinia, explicit, că viziunea bugetară trebuie să se schimbe.


RISCURI. Lipsa predictibilităţii bugetare, cheltuielile masive cu salariile din sectorul public şi cu pensiile, lipsa de susţinere a
veniturilor prognozate la buget sunt cele mai mari riscuri la adresa echilibrului balanţei de plăţi guvernamentale. De altfel, în luna aprilie, România a fost avertizată de comisarul Almunia cu privire la riscul de a depăşi deficitul bugetar maxim acceptat de 3%, dacă va continua politicile bugetare actuale. Conform Pactului de Stabilitate şi Creştere revizuit, aprobat în martie 2005, Comisia „va emite recomandări strategice vizînd încurajarea statelor membre de a nu se îndepărta de traiectoria lor de ajustare”. Potrivit legislaţiei UE, în cazul în care o ţară depăşeşte deficitul de 3%, Comisia Europeană poate demara procedurile de deficit bugetar excesiv. Deficitul bugetar actual, deşi este sub 3%, se îndepărtează ca tendinţă de obiectivul de termen-mediu asumat de România, de 0,9%. Spre deosebire de România, al cărei buget este pe deficit, Bulgaria, cu o creştere economică similară, de peste 6%, are un surplus bugetar constant de peste 3% din PIB, arată statisticile Comisiei Europene publicate în luna aprilie. Conform statisticilor UE, o altă ţară care ar putea fi avertizată miercuri, alături de România, este Marea Britanie, care în prezent are un deficit bugetar de 2,6% ce ar putea creşte până la 3,3%, dacă politicile rămân neschimbate. Executivul european a lansat deja cu două săptămâni în urmă un avertisment sub forma unei recomandări adresate Franţei, al cărei deficit bugetar a fost de 2,4% din PIB în 2006, a crescut la 2,7% în 2007, Comisia estimînd că va ajunge la 3% în 2009, în ipoteza în care politicile bugetare actuale ale Parisului rămân neschimbate. În aceste condiţii, Comisia Europeană a emis, la 28 mai, un aviz-recomandare prin care „încuraja” şi „sfătui” Franţa să-şi continue consolidarea bugetară concomitent cu reformele.


DEFICIT. „Recunoscînd şi încurajînd procesul de reformă angajat de Franţa în ultimele 12 luni, Comisia Europeană sfătuieşte Guvernul francez să însoţească acest proces cu o consolidare bugetară. Această dublă abordare va permite sporirea potenţialului de creştere al ţării şi să inverseze tendinţa de adâncire a datoriei naţionale de la începutul anilor '90”, a apreciat Comisia. „Comisia recomandă Franţei să continue cu determinare procesul reformei structurale în curs pentru a spori potenţialul creşterii şi competitivităţii economiei franceze”, a mai spus Executivul european, care a sfătuit Parisul „să pună în aplicare riguros” recomandările emise de Consiliu la 12 februarie 2008 pe tema programului de stabilitate actualizat pentru perioada 2007-2012. „Doar avansînd către un buget echilibrat se va putea reduce datoria publică şi se vor putea elibera resurse bugetare pentru măsuri de natură să stimuleze creşterea”, a declarat şi comisarul Almunia. Franţa a reuşit să-şi aducă deficitul bugetar la mai puţin de 3% în 2005 (2,9%), ceea ce a determinat Comisia să abroge la începutul anului 2007 procedura pentru deficit excesiv pe care o declanşase împotriva Parisului. Execuţia bugetară după primele patru luni indică un deficit al bugetului de stat de 0,63% din PIB-ul estimat pentru acest an, de 440 miliarde lei, după ce, în primul trimestru, acesta se ridica la aproape 1% din PIB. Datele provizorii ale ministerului de Finanţe arată un deficit al bugetului de stat, după primele patru luni, de 2,77 miliarde lei, în revenire uşoară faţă de 4,14 miliarde lei după primele trei luni. Deficiul pe bugetul de stat rămâne, însă, ridicat, în condiţiile în care ţinta propusă pe 2008 este de 2,3%, iar ultima parte a anului rezervă, de obicei, cheltuieli masive. Potrivit prognozei de primăvară a Comisiei Europene, balanţa de plăţi se va deteriora până la un deficit de aproape 3% din PIB în 2008, urmată de o creştere şi mai mare, de până la 3,7% din PIB în 2009.

×
Subiecte în articol: magazin comisia deficit