x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Fun Avioanele britanice şi dezbaterile americanilor

Avioanele britanice şi dezbaterile americanilor

de Ovidiu Ciutescu    |    18 Apr 2008   •   00:00
Avioanele britanice şi dezbaterile americanilor

Un contract al Guvernului britanic cu Arabia Saudită pentru vînzarea de avioane de luptă Eurofighter Typhoon ar putea fi în pericol din cauza dezbaterii din administraţia americană în legătură cu aprobarea tranzacţiei, relatează vineri cotidianul Financial Times.

Un contract al Guvernului britanic cu Arabia Saudită pentru vînzarea de avioane de luptă Eurofighter Typhoon ar putea fi în pericol din cauza dezbaterii din administraţia americană în legătură cu aprobarea tranzacţiei, relatează vineri cotidianul Financial Times.

 

CONTRE. Departamentul de Stat trebuie să aprobe transferul tehnologiei americane folosite la avioanele britanice, înainte ca Marea Britanie să poată exporta cele 72 de aparate de luptă în Arabia Saudită, potrivit ziarului. Principalul contractor britanic în această afacere este compania din industria apărării BAE Systems. Departamentul de Stat vrea să aprobe contractul, Arabia Saudită fiind unul dintre principalii aliaţi americani, dar se confruntă cu opoziţia Departamentului de Justiţie, a declarat un înalt oficial din administraţia americană, citat de FT. Departamentul de Justiţie este îngrijorat că aprobarea contractului ar putea afecta o investigaţie în legătură cu o eventuală încălcare a legilor americane de către BAE, prin mituirea unor oficiali saudiţi pentru a obţine un alt contract de armament cu Arabia Saudită. În 14 decembrie 2006, Biroul britanic pentru fraude la scară (SFO) mare a renunţat la ancheta pentru corupţie care viza BAE Systems şi oficiali saudiţi, în legătură cu un contract uriaş de armament încheiat între Marea Britanie şi Arabia Saudită, negociat începînd din 1985. Premierul Tony Blair a susţinut public decizia SFO, spunînd că eventuala continuare a anchetei ar prezenta riscuri pentru securitatea ţării, în cazul unei răciri a relaţiilor cu Arabia Saudită. Recent, un tribunal londonez a calificat drept ilegală această decizie, afirmînd că principalul motiv a fost de ordin comercial, BAE temîndu-se că ar pierde noul contract cu Arabia Sautiă, dacă oficiali saudiţi erau vizaţi de justiţie. În luna februarie, un judecător federal american a ordonat îngheţarea parţială a bunurilor din Statele Unite ale prinţului Bandar, fost ambasador al Arabiei Saudite la Washington, vizat de o plîngere depusă de acţionarii BAE Systems.

 

JOC MURDAR. Scandalul are în centru contractul Al-Yamamah pentru avioane Tornado. Potrivit informaţiilor apărute în presă, BAE ar fi plătit peste două miliarde de dolari mită prinţului Bandar: sume de bani eşalonate, un Airbus A340 complet echipat şi diverse călătorii, printre care luna de miere a fiicei acestuia. Evocînd "servicii de asistenţă", reale, dar confidenţiale, BAE nu a dezminţit că ar fi virat sumele de bani, iar în luna septembrie acţionarii americani, declarîndu-se lezaţi de această politică, au depus plîngere împotriva liderilor grupului şi a prinţului saudit. Dosarul este încă în fază preliminară, dar, după ce au aflat din presă că prinţul Bandar intenţionează să vîndă trei dintre cele şase proprietăţi ale sale din Statele Unite, acţionarii americani au cerut în justiţie ca banii rezultaţi din vînzări să nu părăsească ţara.

×
Subiecte în articol: magazin arabia arabia saudita