x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Fun Avionul lui Honecker a devenit hotel

Avionul lui Honecker a devenit hotel

de Anca Aldea    |    04 Iun 2009   •   00:00
Avionul lui Honecker a devenit hotel

Un avion care l-a transportat pe liderul comunist est-german Erich Honecker devine hotel de lux. Iniţiativa îi aparţine unui întreprinzător olandez, care a investit în această afacere 450.000 de euro.






Aeronava Iliuşin Il-18, care a deservit odinioară fostul regim al Republicii Democrate Germane, a fost modificată şi transformată în hotel. Investitorul olandez Ben Thijsen a plătit 450.000 de euro pentru a-şi vedea visul cu ochii - un hotel de cinci stele înăuntrul uriaşei păsări de metal folosită de est-germani în vizitele oficiale din timpul războiului rece.

Avionul prorpiu-zis l-a costat pe omul de afaceri doar 25.000 de euro şi l-a cumpărat de la un localnic din Harbke (la graniţa dintre cele două Germanii), care a folosit aeronava ca restaurant. "L-am cumpărat imediat pentru că am aşteptat o astfel de oportunitate ani în şir", a declarat Thijsen cotidianului olandez De Telegraaf. Apoi l-a transportat în Olanda.

CABINĂ INTACTĂ, INTERIOR SCHIMBAT
Cabina pilotului e păstrată intactă, inclusiv scaunul pe care obişnuia să fie aşezat un agent Stasi (poliţia secretă a Germaniei de Est), care supreveghea zborul şi echipajul. În interiorul aparatului au fost executate o serie de modificări pentru a amenaja o saună, o piscină, un bar şi o bucătărie.

Singura cameră disponibilă este dotată cu televizor cu ecran plat şi are acces la internet wireless. Banii au fost suficienţi, scrie De Telegraaf, citat de ziarul german Der Spiegel. Noul hotel, care se află pe Aeroportul Teuge de lângă oraşul Apeldoorn (la est de Amsterdam), va fi inaugurat în august.

350 DE EURO PE NOAPTE
Thijsen spune că locaţia noului său hotel - din care se poate observa uşor orice avion care decolează sau aterizează pe pistele aeroportului - va atrage turişti din toate colţurile lumii. Iar preţul nu echivalează cu cel de la un hotel obişnuit de cinci stele.

Camera care are o suprafaţă de 40 de metri lungime costă 350 de euro pe noapte pentru două persoane. Deocamdată, camera a fost închiriată de 15 persoane pentru o conferinţă care va avea loc în următoarele săptămâni.

SCURT ISTORIC
Construită în 1960 în fosta URSS, aeronava Iliuşin Il-18 a intrat imediat în posesia guvernului est-german. Erich Honecker, care la acea vreme nu fusese încă numit în fruntea statului, fiind secretar al Consiliului Naţional de Apărare, s-a folosit de avion pentru a efectua câteva vizite oficiale în primii ani după achiziţionarea aparatului.

Ulterior, aeronava a fost oferită companiei aeriene de stat din Germania de Est, Interflug, care a folosit-o pentru zboruri în toate colţurile lumii. În 1988, avionul a fost scos din uz şi abandonat în apropierea satului Harbke din landul german Saxonia-Anhalt.

×
Subiecte în articol: hotel lumea