x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Fun Banca Mondială cere Occidentului să ajute ţările din Est

Banca Mondială cere Occidentului să ajute ţările din Est

23 Feb 2009   •   00:00

Preşedintele Băncii Mondiale, Robert Zoellick, a făcut apel la Occident să ajute băncile din Europa de Est care sunt victime ale crizei financiare, apel lansat într-un interviu publicat luni în presa germană, relatează din Berlin AFP.



''Cred c-ar fi o imensă tragedie dacă Europa ar fi din nou divizată în două'' din cauza crizei, a declarat Zoellick într-un interviu în cotidianul Süddeutsche Zeitung, citat de Agerpres. În opinia preşedintelui BM, ţările din Europa de Est au nevoie de 120 miliarde de euro pentru recapitalizarea băncilor lor aflate în dificultate şi, fără un ajutor extern, ele nu-şi pot atinge acest obiectiv. Băncile occidentale au restrâns recent creditul pentru băncile din Europa de Est, accentuând presiunea asupra acestora din urmă.

Recent, premierul ungar, Ferenc Gyurcsany, a propus ''constituirea un cerc larg de ţări membre ale Uniunii Europene pentru crearea unui fond de sprijin faţă de bănci, din Europa de Est, de 100 milioane de euro'', plan sprijinit şi de Austria. Printre altele, preşedintele BM a propus crearea unui fond de solidaritate cu ţările în curs de dezvoltare, fond la care ţările industrializate să contribuie cu 0,7 % din sumele convenite pentru planurile proprii de relansare economică. Reunite la Berlin, ţările europene din G-20, au făcut apel duminică la crearea unui fond de 500 miliarde de dolari pentru a-i permite Fondului Monetar Internaţional /FMI/ să gestioneze crizele economice.

×
Subiecte în articol: lumea