x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Fun Barack Obama va analiza posibilitatea retragerii trupelor din Irak

Barack Obama va analiza posibilitatea retragerii trupelor din Irak

de Ovidiu Ciutescu    |    27 Ian 2009   •   00:00

Preşedintele Barack Obama va merge în următoarele zile la Pentagon, în vederea avansării planurilor de retragere a soldaţilor americani din Irak, a anunţat purtătorul său de cuvânt Robert Gibbs, citat de Agerpres.



Obama, care a promis în timpul campaniei sale o retragere a trupelor de luptă în 16 luni după preluarea funcţiei sale, i-a primit săptămâna trecută, în ziua următoare învestiturii sale, pe responsabilii săi militari pentru a accelera planurile unei asemenea retrageri, notează AFP. "Următoarea etapă în acest proces va constitui din întâlniri directe cu comandanţii şi cu cei care sunt însărcinaţi cu planificarea la Pentagon", a declarat Gibbs. Vizita lui Obama la Pentagon, prima ca preşedinte, urma să aibă loc duminică 25 ianuarie, dar, întrucât ministrul apărării Robert Gates nu a putut să participe, scurta deplasare de la Casa Albă va avea loc în următoarele zile, a explicat purtătorul de cuvânt. Sunt de asemenea prevăzute întâlniri cu comandantul forţelor internaţionale în Afganistan, generalul american David McKiernan, a mai declarat el fără să spună clar dacă Obama va lua parte la aceste discuţii.

Obama estimează că războiul din Irak a deturnat forţele necesare în Afganistan, adevăratul front după cum consideră el al luptei contra terorismului, şi a promis să întărească efectivele americane în această ţară condusă până în 2001 de talibani. Gibbs a indicat că strategia afgană va fi de asemenea reexaminată în procesul în curs şi că numai după ce "procesul va fi total încheiat, preşedintele Statelor Unite va lua o decizie finală în ceea ce priveşte Irakul, Afganistanul şi subiectele mai largi"

×
Subiecte în articol: lumea