x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Fun Barack Obama vrea reducerea arsenalului nuclear din SUA şi Rusia

Barack Obama vrea reducerea arsenalului nuclear din SUA şi Rusia

de Ovidiu Ciutescu    |    04 Feb 2009   •   00:00

Preşedintele SUA, Barack Obama, intenţionează să propună Moscovei reducerea arsenalului nuclear al Statelor Unite al Americii şi al Rusiei cu 80%, pentru ca în final cele două puteri să aibă în dotare nu mai mult de o mie de focoase nucleare, relatează The Times, citat de Agerpres.



Reacţia Rusiei nu s-a lăsat aşteptată, ea salutând imediat, prin vocea vicepremierului rus Serghei Ivanov, angajamentul guvernului Obama de a renegocia Tratatul de dezarmare nucleară START, într-o declaraţie acordată în exclusivitate AFP. "Salutăm declaraţiile noii administraţii Obama potrivit cărora aceasta este pregătită să antameze negocieri pentru pregătirea şi finalizarea în decurs de un an, un calendar extrem de dur, a noului tratat ruso-american privind limitarea arsenalelor armatei strategice de atac", a afirmat Ivanov. Tratatul START-1, semnat de SUA şi URSS la 31 iulie 1991, cu cinci luni înainte de destrămarea URSS, va expira în decembrie anul acesta. Hillary Clinton, noul secretar de stat american, s-a angajat în ianuarie să renegocieze într-un ritm rapid cu Rusia Tratatul de reducere a armelor strategice (START-1). Din partea americană, tratatul va fi renegociat de o comisie condusă de Gary Samore, responsabil cu problemele neproliferării în administraţia preşedintelui Bill Clinton.

Principalul punct de divergenţă în calea renegocierii acestui tratat este opoziţia Moscovei faţă de planurile SUA privind desfăşurarea a unor elemente ale sistemului lor de apărare antirachetă în Europa Centrală. Rusia condiţionează semnarea documentului de renunţarea la acest plan, pe care îl percepe ca pe un pericol direct la adresa securităţii sale naţionale

×
Subiecte în articol: lumea