15:54 • Preşedintele Traian Băsescu l-a avertizat pe ministrul interimar al
Justiţiei Teodor Meleşcanu, că, prin atitudinea în cazul celor opt
miniştri pentru care şeful statului a cerut începerea urmăririi penale,
se apropie de abuz în serviciu.
• PDL îi cere lui Băsescu să facă demersuri pentru începerea urmăririi penale a lui Meleşcanu
Preşedintele Traian Băsescu l-a avertizat pe ministrul interimar al Justiţiei Teodor Meleşcanu, că, prin atitudinea în cazul celor opt miniştri pentru care şeful statului a cerut începerea urmăririi penale, se apropie de abuz în serviciu.
"E un avertisment pe care i-l dau public", a spus Băsescu.
El a precizat că observă "cu neplăcere" că Guvernul, prin ministrul interimar al Justiţiei, găseşte motivaţii pentru a bloca înaintarea cererii sale referitoare la cei opt miniştri şi a acuzat Executivul că face în acest moment "greşeli fundamentale" pentru credibilitatea instituţiei.
Şeful statului a mai spus că "se vede cu ochiul liber" tratamentul diferenţiat pe care îl au românii de rând şi miniştrii, în raport cu justiţia.
PDL îi cere lui Băsescu să facă demersuri pentru începerea urmăririi penale a lui Meleşcanu
PDL i-a cerut preşedintelui Traian Băsescu să facă demersuri pentru începerea urmăririi penale a ministrului interimar al Justiţiei Teodor Meleşcanu şi să-l suspende pe acesta din funcţie, acuzându-l de abuz în serviciu şi de reţinere sau distrugere de înscrisuri oficiale.
Solicitarea a fost formulată, în conferinţa de presă a partidului, de către secretarul executiv al formaţiunii, Elena Udrea.
Anterior, preşedintele PLD Emil Boc afirmase că ministrul interimar al Justiţiei Teodor Meleşcanu se face vinovat de abuz în serviciu contra intereselor publice, pentru că tergiversează începerea urmăririi penale în cazul unor miniştri ai Cabinetului Tăriceanu.
Liderul PDL, Emil Boc, a declarat că demersul lui Teodor Meleşcanu, de a restitui Preşedinţiei documentele referitoare la cei opt foşti sau actuali miniştri, pe motiv că nu reprezintă “dosarul cauzei”, intră sub incidenţa răspunderii penale, ministrul Justiţiei făcându-se vinovat de abuz în serviciu contra intereselor publice.
La rândul său, secretarul executiv al PDL, Elena Udrea, a precizat că democrat-liberalii îl mai acuză pe Teodor Meleşcanu de infracţiunea de reţinere sau distrugere de înscrisuri, prin împiedicarea ca un înscris destinat unui organ de urmărire penală să ajungă la acesta, când astfel de înscrisuri sunt necesare soluţionării unei cauze.
“Solicităm preşedintelui României, Traian Băsescu, să ceară începerea urmării penale faţă de ministrul Teodor Meleşcanu şi, de asemenea, să-l şi suspende din fucţiile pe care acesta le deţine în Guvern”, a arătat Elena Udrea.
Potrivit lui Emil Boc, liberalul Teodor Meleşcanu „blochează accesul justiţiei la miniştrii penali din Cabinetul Tăriceanu”.
„La fel ca şi predecesorul său, Tudor Chiuariu, actualul ministru al Justiţiei inventează tertipuri procedurale şi practici nelegale pentru a împiedica Justiţia să se pronunţe cu privire la presupusele fapte de corupţie de care sunt acuzaţi miniştrii din Cabinetul Tăriceanu”, a susţinut liderul PDL.
El a susţinut că actualul ministru al Justiţiei inventează practici nelegale şi neconstituţionale, pentru a amâna un verdict al Justiţiei asupra „miniştrilor penali ai Cabinetului Tăriceanu”.
„Ministrul Justiţiei nu are nici un fel de rol în procedura de declanşare a urmării penale împotriva unui membru al Guvernului. Ceea ce ministrul doreşte să fie astăzi – un judecător, un cenzor, un filtru – în procedura de declanşare a urmăririi penale, este o opţiune neconstituţională şi nelegală”, a acuzat Boc.
Preşedintele PDL a precizat că Meleşcanu face o confuzie voită între dosarul penal al unui ministru şi dosarul cauzei, pentru a pre-constitui o apărare a miniştrilor în cauză.
Potrivit lui Boc, dosarul cauzei este compus strict din 3 documente: referatul procurorului de caz pentru începerea urmăririi penale, referatul procurorului general sau al procurorului şef al DNA, şi cererea preşedintelui României de avizare a începerii urmării penale.
Boc spus că Meleşcanu solicită, de fapt, dosarele penale ale miniştrilor respectivi, asta pentru că preşedintele României a înaintat toate documentele din dosarul cauzei.
„Bănuiesc că, prin solicitarea dosarului penal, ministrul Justiţiei doreşte să cunoască conţinutul acestuia, să vadă care au fost investigatorii sub acoperire, care au fost martorii care au martorii şi ce alte înscrisuri şi probe există, pentru a putea pre-constitui un drept de apărare în favoarea miniştrilor penali ai Cabibnetului Tăriceanu”, a acuzat Boc.
Ministrul interimar al Justiţiei Teodor Meleşcanu a dispus, sâmbătă, să fie restituite Preşedinţiei documentele referitoare la cei opt foşti sau actuali miniştri, primite cu o zi în urmă, pe motiv că nu reprezintă "dosarul cauzei".
"În conformitate cu solicitarea Preşedintelui României, ministrul interimar al justiţiei, domnul Teodor Viorel MELEŞCANU, a dispus, în cursul zilei de astăzi, 19 ianuarie, restituirea către Administraţia Prezidenţială a tuturor documentelor primite în cursul serii trecute, care vizează opt foşti şi actuali miniştri pentru care a fost cerută declanşarea procedurilor legale pentru începerea urmăririi penale", se arată într-un comunicat al ministerului remis agenţiei MEDIAFAX.
De asemenea, conform MJ, ministrul "se află, în continuare, în imposibilitatea legală şi obiectivă de a-şi exercita atribuţiile prevăzute de Legea nr. 115/1999 privind responsabilitatea ministerială" şi a cerut specialiştilor din instituţie să analizeze demersurile legale care ar urma să fie întreprinse în continuare.
Preşedintele Traian Băsescu i-a cerut ministrului interimar al Justiţiei, Teodor Meleşcanu, declanşarea procedurilor legale pentru urmărirea penală a lui Adrian Năstase, Miron Mitrea, Tudor Chiuariu, Paul Păcuraru, Zsolt Nagy, Victor Babiuc, Codruţ şereş şi Traian Decebal Remeş.
Ministrul Justiţiei a anunţat, vineri, că nu poate da curs solicitării preşedintelui Traian Băsescu privind pe cei opt actuali sau foşti miniştri întrucât documentaţia primită de la Preşedinţie nu conţine dosarele propriu-zise ale acestora, conform legii, în acest sens adresând o scrisoare şefului statului.
Ulterior, Administraţia prezidenţială a anunţat că a primit doar copiile documentelor referitoare la cei opt demnitari, pe care le-a trimis vineri ministrului interimar al Justiţiei, pentru "a nu mai putea fi invocate pretexte de blocare sau întârziere a actului de justiţie".
- Mediafax