Bărbaţii care consumă pe zi cel puţin două băuturi răcoritoare dulci întâmpină un risc cu 85% mai mare de a se îmbolnăvi de gută, decât cei care consumă mai puţin de o astfel de băutură pe lună, conform unui studiu preluat de BBC online.
Bărbaţii care consumă pe zi cel puţin două băuturi răcoritoare dulci întâmpină un risc cu 85% mai mare de a se îmbolnăvi de gută, decât cei care consumă mai puţin de o astfel de băutură pe lună, conform unui studiu preluat de BBC online. Numărul cazurilor de îmbolnăviri de gută s-a dublat în ultimii ani în SUA şi se pare că substanţa responsabilă de acest lucru este fructoza, un înlocuitor al zahărului, conform studiului publicat de British Medical Journal. În prezent aproximativ 1,5% dintre bărbaţii britanici suferă de gută, remarcându-se o creştere a numărului de cazuri în ultimii ani, deşi perioada în care guta era foarte răspândită este asociată cu epoca victoriană.
Simptomele gutei sunt foarte dureroase, boala manifestându-se printr-o inflamare a articulaţiilor, în special la membrele inferioare, inflamare provocată de acumulările de acid uric în articulaţii. Alte studii au demonstrat faptul că fructoza duce la o creştere a nivelului de acid uric din sânge.
Acest studiu s-a desfăşurat pe o perioadă de 12 ani, pe 46.000 de bărbaţi cu vârsta de peste 40 de ani care trebuiau să-şi precizeze la intervale regulate de timp regimul alimentar. În această perioadă de timp au fost diagnosticate în cadrul eşantionului de 46.000 de bărbaţi, 755 de cazuri de gută. Riscul de îmbolnăvire de gută este semnificativ mai mare în cazul bărbaţilor care consumă cinci până la şase sticle de băuturi răcoritoare pe săptămână. De asemenea, conform acestui studiu s-a observat că riscul de îmbolnăvire de gută este independent de alţi factori de risc pentru sănătate, cum ar fi obezitatea, vârsta, tensiunea arterială ridicată sau consumul de alcool.
Băuturile răcoritoare dietetice, fără zahăr sau fructoză, nu prezntă un risc crescut de îmbolnăvire de gută, însă sucul natural de fructe şi chiar consumul unor fructe bogate în fructoză, cum ar fi merele şi portocalele, poate duce la un risc crescut de gută.
Citește pe Antena3.ro