x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Fun "Belle de Jour" s-a deconspirat

"Belle de Jour" s-a deconspirat

de Irina Cristea    |    16 Noi 2009   •   00:00
"Belle de Jour" s-a deconspirat

"Cine se ascunde sub pseudonimul «Belle de Jour»?" a fost, în ultimii ani, unul dintre cele mai mari mistere din lumea literară. În sfârşit, autoarea cărţilor de mare succes la public în care descria viaţa unei prostituate de lux şi-a deconspirat identitatea.



Şase ani au durat speculaţiile privind identitatea femeii care a atras milioane de cititori cu detaliile despre viaţa de damă de companie care-şi taxează clienţii cu 300 de lire pe oră. În toţi aceşti ani, dama de companie şi scriitoarea au stat camuflate sub chipul cercetătoarei Brooke Magnanti, de la Institutul pentru Sănătatea Copilului din Bristol. Tradusă şi în România de Editura Trei, sub titlul "Aventurile intime ale unei prostituate de lux londoneze", cartea ei este un jurnal apărut, iniţial, online, sub forma unui blog premiat de The Guardian. A făcut vânzări în peste 25 de ţări, succesul datorându-se atât picanteriei subiectului şi a descrierilor, cât şi misterului din jurul autoarei. "Au fost puşi pe urmele ei detectivi literari, au fost consultate prostituate experte. Detectivii literari sunt, de obicei, profesori universitari angajaţi de poliţie, de ziare şi de diverse agenţii pentru a stabili aşa-numitele «mărci stilistice» ale unui autor. Pornind de la aceste indicii, foarte puţine nume ascunse după pseudonime reuşesc să scape", scria Dan Sociu în prezentarea făcută cărţii de Editura Trei.

"Belle de Jour" sau, mai exact, Dr Brooke Magnanti, are 34 de ani. Blondă, minionă, nu arată câtuşi de puţin a femeie fatală. A decis să iasă din anonimat pentru că o plictisea prea tare. Nici măcar la propriile lansări nu putea participa. În urmă cu o lună, a luat decizia de a se deconspira, iar primii care au aflat cine este au fost colegii săi de la Institut. Le-a mărturisit că, vreme de 14 luni, a fost prostituată de lux, că a fost modalitatea pe care a găsit-o pentru a se întreţine în perioada în care lucra la teza de doctorat. Întrucât colegii au fost extrem de deschişi şi i-au lăudat curajul, a decis să meargă mai departe cu dezvăluirile şi a sunat la redacţia cotidianului The Times, care n-a pierdut ocazia de a realiza interviul anului.

POVESTEA REALĂ

"Odată ajunsă la Londra, în 2003, am intrat într-o fundătură. Nu puteam profesa în domeniul meu, pentru că nu aveam doctoratul. Teza era în lucru. Economiile mi se evaporaseră şi, în curând, nu-mi mai permiteam nici să plătesc chiria", a povestit Brooke despre momentul în care s-a produs schimbarea de direcţie care-i va marca viaţa. "Aveam nevoie de o sursă de venit, ceva ce-aş putea începe imediat, fără să fie nevoie să investesc ceva sau să trec printr-o perioadă de pregătire. Să primesc banii imediat şi să îmi rămână suficient timp ca să finalizez doctoratul." Pentru că doar "munca" de damă de companie întrunea toate aceste condiţii, tânăra a luat legătura cu o agenţie de escorte şi şi-a început viaţa secretă. Brooke le-a mai povestit jurnaliştilor de la The Times că, din cele 300 de lire pe oră pe care le cerea clienţilor, îi rămâneau cam 200. Că o întâlnire dura, în medie, două ore, de cel mult trei ori pe săptămână. Îi e greu să-şi amintească exact cu câţi bărbaţi a făcut sex, dar admite că numărul lor s-ar situa undeva între ordinul zecilor şi cel al sutelor. A decis să îşi povestească aventurile online. Cu mare succes. Restul a devenit istorie - scrierile au fost editate, publicate şi, mai târziu, transformate într-un serial de televiziune.

×
Subiecte în articol: magazin