x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Fun Buncăr nuclear britanic, pus în vânzare pe eBay

Buncăr nuclear britanic, pus în vânzare pe eBay

01 Mar 2010   •   00:00

Un buncăr britanic, amenajat ca adăpost nuclear în timpul Războiului Rece şi pus în vânzare pe site-ul de vânzări on line eBay, a atins duminică nivelul de 27.000 de lire sterline (30.000 de euro), informează cotidianul francez Le Point.



"Este o ocazie rară pentru cumpărarea unei părţi din istoria Războiului Rece", spune un anunţ publicitar publicat pe eBay. "Situat într-un peisaj minunat, poate fi pentru dvs. adăpostul nuclear personal, alături de o parcelă de pământ şi echipamente originale", adaugă anunţul. Vânzarea la licitaţie a început joi, de la 500 de lire sterline, iar ofertele au urcat în mai puţin de trei zile la o sumă de 50 de ori mai mare. Duminică seara, ultima din cele 67 de oferte propunea 27.424 lire sterline.

Buncărul a intrat în funcţiune în 1959 şi a fost administrat de Royal Observer Corps, organizaţie de apărare civilă alcătuită în mare parte din voluntari, care aveau misiunea să semnaleze un atac nuclear şi eventualele radiaţii. Adăpostul, situat în Parcul naţional din Peak (centrul Angliei), a fost activ până în 1991, când s-a dezmembrat Uniunea Sovietică.

Cu o suprafaţă de 15x15 metri, buncărul este situat pe un teren agricol, "pe o movilă care oferă o frumoasă vedere panoramică". Adăpostul propriu-zis, în care se intră printr-o trapă şi un tub metalic, se găseşte la 4 m sub pământ şi este alcătuit din două camere - toalete chimice şi o cameră de observare - şi două conducte de aerisire. Ca mobilier, cumpărătorul primeşte o sirenă, o găleată, câteva recipiente plate şi o frânghie pentru coborârea obiectelor grele în adăpost.

×
Subiecte în articol: lumea