x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Fun Bunele maniere

Bunele maniere

de Roxana Ioana Ancuta    |    22 Mai 2008   •   00:00

Săptămîna viitoare, împreună cu Jurnalul: “Codul bunelor maniere” pe CD  

 
Tînăr sau bătrîn, femeie sau bărbat, alb sau negru... pentru toţi aceştia există o lege: cea a bunului-simţ. Regula bunelor maniere nu face excepţie pentru nimeni şi, pentru că lumea în care trăim tinde să se degradeze din ce în ce mai mult din punct de vedere moral, citirea sau recitirea cărţii “Codul bunelor maniere astăzi”, semnată de Aurora Marinescu, e binevenită, iar Huma­nitas Multimedia a scos în 2005 şi audiobook-ul omonim. 

 

AUDIOBOOK. Bunele maniere au fost inventate la curţile regale şi adoptate de aristocraţie. Lumea a evoluat, unele aspecte au rămas desuete, altele s-au emancipat.
Aurora Marinescu vorbeşte despre ceea ce înseamnă, spre exemplu, un adevărat gentleman. Evident, definiţiile sînt învăluite într-un umor uşor ironic, dar un adevăr ge­neral valabil al acestora n-ar fi de ne­glijat. Dar... ce este un gentleman? “Un domn care apucă zahărul cu cleştişorul chiar dacă este singur la masa. Este cel care, intrînd într-o baie în care se află o femeie goală, se retrage spunînd «Pardon, domnule!». Mai este domnul care se bărbiereşte şi se îmbracă special pentru cină, chiar dacă traieşte singur în junglă. Toate aceste definiţii atrag respectul, dar te fac să şi surîzi uşor ironic. Şi de aici pînă la a-l considera pe gentleman-ul nostru ridicol nu e decît un pas. Dar să nu ne grăbim s-o facem. Un om care se respectă şi-i respectă pe ceilalţi nu poate fi ridicol. Ade­văratul gentleman are cîteva tabuuri pe care nu le încalcă niciodată: el nu vorbeşte despre bani în societate, nu se laudă că-i are cu nemiluita, dar nici nu se plînge că-i lipsesc, nu se împrumută decît în situaţii extreme”. Codul bunelor maniere este amplu, plin de reguli şi definiţii utile oricui şi în orice situaţie, de aceea, începînd cu vinerea ur­mă­toare, audiobook-ul “Codul bune­lor maniere astăzi” va fi distribuit împreună cu Jurnalul Naţional şi Jurnalul tv.
 

Veritabil best-seller naţional

Prima ediţie a cărţii Aurorei Marinescu, “Codul bunelor maniere astăzi”, a fost publicată în 1995. Patru ani mai tîrziu a ieşit pe piaţă a doua edi­ţie, în 2002 cea de-a treia (al cărei text a fost folosit şi pentru CD-ul căr­ţii). Succesul cărţii apăru­te la Hu­ma­ni­tas i-a determinat pe editori să mai scoată volumul în alte şapte edi­ţii. Pînă acum s-a vîndut un sfert de milion de exemplare. Noua edi­ţie, sub o altă pre­zentare grafică, este oarecum revi­zui­tă: multe pa­sa­je au fost clarificate sau completa­te, iar ilustraţiile dau posi­bi­litatea cititorului să reţină mai bine cele mai importante nor­me­ de politeţe.

×
Subiecte în articol: special maniere