Audiobook-ul nu este o simplă alternativă la carte, o soluţie salvatoare pentru cei cărora nu le place să citească. Este un produs care se pliază pe cerinţele lumii contemporane trăite în viteză şi se adresează tuturor categoriilor de cititori.
“Codul bunelor maniere astăzi”, un audiobook de success
Audiobook-ul nu este o simplă alternativă la carte, o soluţie salvatoare pentru cei cărora nu le place să citească. Este un produs care se pliază pe cerinţele lumii contemporane trăite în viteză şi se adresează tuturor categoriilor de cititori. Astfel că sînt foarte mulţi oameni cultivaţi care cumpară audiobook-uri, deşi au citit textul, şi asta pentru că admiră actorul, cel care face lectura cărţii, sau autorul. Şi adevărul este că mulţi simt nevoia ca, din cînd în cînd, să li se spună cîte o poveste.
După ce a avut un succes fabulos (peste un sfert de milion de exemplare vîndute), “Codul bunelor maniere astăzi”, cartea Aurorei Marinescu (foto) – editată de Humanitas – a apărut pe piaţă şi în formatul audio, acest audiobook dovedindu-se a avea şi el trecere la public.
Experienţă. “Nu orice carte poate deveni audiobook şi nu alegem vocea auctorială dintr-o bază de date, criteriile de selecţie fiind foarte stricte (calitatea textului, forţa mesajului rostit etc). În acelaşi timp însă, audiobook-ul nu neagă cartea sau plăcerea răsfoitului. Nu este nici o simplă alternativă la lectură. Pur si simplu, audiobook-ul reprezintă o altă experienţă”, spune Roxana Cernea, reprezentantul Editurii Humanitas Multimedia.
“A avea o carte audio în lectura autorului cred că înseamnă
mai mult decît un autograf. E ca o întîlnire intimă. În curînd, vom reedita un
audiobook în lectura lui Constantin Noica (care, vă daţi seama, nu va fi cumpărat
de adolescenţii care nu citesc, ci de oameni care deşi i-au citit poemele poate
de zeci de ori, vor să îi audă vocea, să îl «simtă» în încăpere). Mai avem cîteva
audiobook-uri în lectura regretaţilor Florian Pittiş sau Adrian Pintea; mari
actori pe care nu îi mai putem întîlni pe scenă, ci în camera noastră, închizînd
ochii şi ascultînd”.
La tine acasă - Curs de maniere
Audiobook-ul “Codul bunelor maniere astăzi” este valoros nu numai datorită textului, dar şi pentru că lectura îi aparţine chiar autoarei cărţii, Aurelia Marinescu. “Ascultînd-o, ne imaginăm că suntem la un curs de maniere, prezenţa autoarei – fie şi numai prin vocea sa – impunînd respect. Cred că ar fi foarte util pentru societatea noastră dacă toţi profesorii ar pune elevii să asculte audiobook-ul la orele de dirigenţie şi dacă bunicii şi-ar educa nepoţii urmînd sfaturile autoarei pentru că, în opinia mea, acest cod de bună cuviinţă ar trebui învăţat cît mai devreme (deşi nu e niciodată prea tîrziu)”, e de părerea Roxana Cernea.