x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Fun Cartea vorbită frumos

Cartea vorbită frumos

de Roxana Ioana Ancuta    |    23 Mai 2008   •   00:00

Audiobook-ul nu este o simplă alternativă la carte, o soluţie salvatoare pentru cei cărora nu le place să citească. Este un produs care se pliază pe cerinţele lumii contemporane trăite în viteză şi se adresează tuturor categoriilor de cititori.

“Codul bunelor maniere astăzi”, un audiobook de success

Audiobook-ul nu este o simplă alternativă la carte, o soluţie salvatoare pentru cei cărora nu le place să citească. Este un produs care se pliază pe cerinţele lumii contemporane trăite în viteză şi se adresează tuturor categoriilor de cititori. Astfel că sînt foarte mulţi oameni cultivaţi care cumpară audiobook-uri, deşi au citit textul, şi asta pentru că admiră actorul, cel care face lectura cărţii, sau autorul. Şi adevărul este că mulţi simt nevoia ca, din cînd în cînd, să li se spună cîte o poveste.

După ce a avut un succes fabulos (peste un sfert de milion de exemplare vîndute), “Codul bunelor maniere astăzi”, cartea Aurorei Ma­rinescu (foto) – editată de Humanitas – a apărut pe piaţă şi în forma­tul audio, acest audiobook dovedindu-se a avea şi el trecere la public.

Experienţă. “Nu orice carte poate deveni audiobook şi nu alegem vocea auctorială dintr-o bază de date, criteriile de selecţie fiind foarte stricte (calitatea textului, forţa mesajului rostit etc). În acelaşi timp însă, audiobook-ul nu neagă cartea sau plăcerea răsfoitului. Nu este nici o simplă alternativă la lectură. Pur si simplu, audiobook-ul reprezintă o altă experienţă”, spune Roxana Cernea, reprezentantul Editurii Humanitas Multimedia.

“A avea o carte audio în lectura autorului cred că înseamnă mai mult decît un autograf. E ca o întîlnire intimă. În curînd, vom reedita un audiobook în lectura lui Constantin Noica (care, vă daţi seama, nu va fi cumpărat de adolescenţii care nu citesc, ci de oameni care deşi i-au citit poemele poate de zeci de ori, vor să îi audă vocea, să îl «simtă» în încăpere). Mai avem cîteva audiobook-uri în lectura regretaţilor Florian Pittiş sau Adrian Pintea; mari actori pe care nu îi mai putem întîlni pe scenă, ci în camera noastră, închizînd ochii şi ascultînd”.

La tine acasă - Curs de maniere

Audiobook-ul “Codul bunelor mani­e­re astăzi” este valoros nu numai da­to­rită textului, dar şi pentru că lectu­ra îi aparţine chiar autoarei cărţii, Au­relia Marinescu. “Ascultînd-o, ne ima­ginăm că suntem la un curs de maniere, prezenţa autoarei – fie şi numai prin vocea sa – impunînd res­pect. Cred că ar fi foarte util pentru societatea noastră dacă toţi profeso­rii ar pune elevii să asculte audiobook-ul la orele de dirigenţie şi dacă bunicii şi-ar educa nepoţii urmînd sfaturile autoarei pentru că, în opinia mea, acest cod de bună cuviinţă ar trebui învăţat cît mai devreme (deşi nu e niciodată prea tîrziu)”, e de părerea Roxana Cernea. 

×
Subiecte în articol: special