Cazul unui barbat care a venit la camera de garda cu o caseta audio blocata in rect l-a intrigat pe psihiatrul Marty A. Sindhian, care de atunci a devenit un veritabil colectionar de radiografii care arata obiecte bizare ce ajung, intr-un fel sau altul, in orificiile pacientilor.
Impreuna cu psihiatrul Rich E. Dreben si medicul Murdoc Knight, acesta a scos recent o carte - "Stuck Up" (Blocat n.r.) - in care sunt prezentate 100 de astfel de cazuri. Sindhian spune ca aceasta carte a fost publicata atat in scopuri umoristice, cat si educative.
"Speram sa mai atenueze putin stigmatul aruncat asupra acestor pacienti. Plus ca, astfel de cazuri sunt interesante si pentru "laici", nu doar pentru medici", a declarat Sindhian pentru Huffington Post.
Printre obiectele ramase blocate in corpurile pacientilor (de obicei in rect, dar si in esofag sau uretra) se numara o caseta audio, o pereche de ochelari, un stecher sau o papusa Barbie.
"Casetele audio nu mai sunt atat de populare, in ziua de azi, asa ca nu ma astept sa mai apara in radiografii. Dar cineva a ajuns la urgente cu un iPod inauntru, ceea ce arata ca si moda in ceea ce priveste obiectele care raman blocate intr-o persoana evolueaza", spune Sindhian.
"Tinerii tind sa inghita obiectele sau sa si le bage in nas sau in urechi. Ar baga orice in gura", povesteste Sindhian. Cat priveste adultii, de obicei acestia isi inghit verighetele. "Probabil pentru ca vor sa le ascunda", spune Sindhian.
Insa la adulti, mult mai frecvente sunt cazurile in care obiectele nu sunt inghitite, ci introduse pe partea opusa.
Rich Dreben spune ca cele doua cazuri care l-au marcat cel mai mult au fost acelea in care obiectele introduse rectal erau o papusa Barbie si o figurina a personajului Buzz Lightyear din filmul de animatie Toy Story.
"Cat priveste jucariile, pacientii urmaresc, de obicei, stimularea sexuala. Unii chiar inghit bucati din jucarie, care traverseaza aparatul digestv si ajung sa treaca si prin anus. Spun ca asta ii face sa se simta bine", povesteste Rich Dreben.
Potrivit doctorului Sindhian, barbatii ajung mai des la spital cu obiecte blocate in rect, decat femeile. "Barbatii, in general, sunt mai indrazneti si isi asuma mai multe riscuri".
Mai bizare decat obiectele care ajung in rectul pacientilor sunt insa scuzele, spune Dreben.
"De obicei pacientii spun ca faceau treaba in casa, dezbracati, si ca s-au impiedicat sau au cazut fix peste obiectul respectiv. Mai putini sunt sinceri si recunosc ca au dat de bucluc incercand sa se stimuleze sexual".
"In cazul generatiei mai tinere, este vorba deseori si de pariuri", spune doctorul Sindhian.
Doctorul Dreben insita totusi ca indiferent de explicatiile oferite, datoria medicului este sa trateze atat ranile fizice, cat si ranile emotionale ale pacientilor.
"Nu ne amuzam pe seama pacientului si nici nu insistam cu intrebari invazive. Nu este mereu necesar sa stim intreaga istorie. Totusi, trebuie sa ne asiguram ca pacientul este in siguranta si ca nu a fost victima unui abuz. Altfel, suntem instruiti sa nu judecam si sa pastram o atitudine pozitiva fata de pacient. Nu vrem sa le fie rusine sa apeleze la noi", a mai spus doctorul Dreben.