Băutură populară şi foarte apreciată in China, Korea, Japonia şi Orientul apropiat, ceaiul verde a ajuns destul de recent in topul consumului şi in SUA sau Vestul Europei. Motivele succesului se datorează beneficiilor pe termen lung pentru sănătatea consumatorilor, pe de o parte, iar pe de altă parte datorită scăderii vănzării băuturilor carbogazoase, pe fondul temerilor tot mai mari ce au corelat consumul acestora cu obezitatea. Producătorii s-au orientat spre alte produse , precum băuturile energizante sau ceaiului verde.
Băutură populară şi foarte apreciată in China, Korea, Japonia şi Orientul apropiat, ceaiul verde a ajuns destul de recent in topul consumului şi in SUA sau Vestul Europei. Motivele succesului se datorează beneficiilor pe termen lung pentru sănătatea consumatorilor, pe de o parte, iar pe de altă parte datorită scăderii vănzării băuturilor carbogazoase, pe fondul temerilor tot mai mari ce au corelat consumul acestora cu obezitatea. Producătorii s-au orientat spre alte produse , precum băuturile energizante sau ceaiului verde. Găsim acum in magazine diverse produse pe bază de ceai verde, iar etichetele ne ademenesc cu antioxidanţii benefici pentru sănătate. Ce evită producătorii să sublinieze este că respectivele sticluţele pe care sunt desenate frumos frunzele de ceai şi semnele pentru antioxidanţi au o cantitate foarte mare de zahăr, lucru deloc benefic pancreasului. Acest lucru este uşor observat prin citirea cu atenţie a etichetei, zahărul fiind de obicei printre primele ingrediente.
Să vedem acum căt de mari sunt totuşi beneficiile ceaiului verde.
CEAIUL VERDE SCADE RISCUL DE CANCER
Un studiu recent arată că ceaiul verde are abilitatea de a opri creşterea tumorilor canceroase. Publicat online pe 17 iulie 2007 in prestigiosul jurnal Carcinogeneza, studiul are o importanţă majoră , intrucăt ceaiul verde sau extractele de ceai verde s-ar putea dovedi extrem de utile pentru prevenirea cancerului de colon. (Carcinogenesis July 17, 2007 Green tea selectively targets initial stages of intestinal carcinogenesis in the AOM-ApcMin mouse model ;)
Cancerul de colon este unul din ucigaşii majori din lumea vestică. Dacă la nivel global apar 945000 de cazuri noi de cancer, 363000 dintre acestea sunt in Europa. Aproximativ 492000 de persoane mor anual din cauza acestei maladii.
Cercetătorii au administrat ceai verde unor şoareci âotrăviţiâ cu azoximetan, un agent cancerigen ce măreşte de 4 ori frecvenţa tumorilor in colonul rozătoarelor. In a a 8-a săptămănă de viaţă, şoarecii au fost impărţiţi aleator in 2 grupuri. Un grup a primit o soluţie cu 0,6% ceai verde ca unică băutură, pentru 4 sau 8 săptămăni, in vreme ce grupul al doilea a primit doar apă.
Rezultatele sunt de-a dreptul spectaculoase. La grupul ce a consumat ceai, acesta a oprit formarea unor noi cancere, fiind insă complet ineficient impotriva tumorilor mari deja existente. Ceaiul a scăzut nivelul unor markeri tumorali timpurii, precum beta-catehina (BC) sau D1- ciclina(DC). Ceaiul nu a avut efect semnificativ asupra nivelui COX-2. COX-2 este o enzima proinflamatorie, cu rol in apariţia durerii din variate boli : cancer, artrită reumatoidă, dar şi in durerile accidentale. Aspirina este un inhibitor neselectiv al enzimei COX-2, iar unele studii au arătat că şi aspirina reduce riscul de cancer la colon. (Lancet. 2007 May 12;369(9573):1603-13.Effect of aspirin on long-term risk of colorectal cancer: consistent evidence from randomised and observational studies.)
Cercetătorii au observat că ceaiul verde duce la diminuarea numărului tumorilor ce sintetizează intens BC sau DC, dar nu are efect semnificativ asupra tumorilor ce secreta COX-2.
"Rezultatele noastre arată că ceaiul verde ţinteşte cu precizie stadiile iniţiale ale apariţiei cancerului, iar momentul administrării lui este crucial pentru o prevenţie eficientă. Băuturile cu ceai verde nu sunt capabile să oprească progresia cancerelor mari existente anterior de administrarea ceaiului. Acesta este foarte util pentru prevenţia apariţiei altor cancere", explică experţii conduşi de Dr. Issa, din cadrul catedrei de Histopatologie, Microbiologie şi Imunologie al Universităţii Carolina de SUD.
Polifenolii sunt substanţe cu rol antioxiant ce există in ceaiul verde in proporţie de 30-40%. Principalii polifenoli din ceai sunt EGCG(epigalocatehingalate), epigalocatehin, epicatehin galate. Cercetătorii consideră că polifenolii au activitate anticanceroasă.
Acest studiu recent confirmă multiple alte studii epidemiologice, observaţionale, dar şi căteva studii experimentale, efectuate chiar pe om.
Astfel, in ianuarie 2006 a fost publicat in jurnalul âCercetarea Canceruluiâ (Cancer Research) un studiu ce arată că un extract din ceai verde forte bogat in catehine şi polifenoli poate preveni apariţia cancerului de prostată, la indivizii cu risc inalt. Inainte de apariţia cancerului, in interiorul prostatei exista zone de cancer localizate (high-grade prostate intraepithelial neoplasia HG-PIN). 30% din oamenii ce prezintă la biopsia prostatei asemenea zone sunt diagnosticaţi intr-un an cu cancer de prostată. Cercetătorii au realizat un studiu dublu orb, randomizat, controlat cu placebo. 60 de voluntari cu HG-PIN au fost divizaţi aleator in două grupuri. Un grup de 30 de bărbaţi a primit extras de ceai verde, 3 capsule de 200mg (total 600mg) zilnic, cu o concentraţie de 75% polifenoli, iar celălalt grup a primit placebo (substanţă inertă) . Nici cercetătorii, nici subiecţii nu ştiau cine şi ce primeşte. La 1 an de la inceputul studiului,dacă in grupul ce primise extractul de ceai a apărut doar 1 caz de cancer(deci 1/30 sau 3%), in grupul ce primise placebo au fost diagnosticate 9 cancere(deci 9/30 sau 30%), ceea ce arată puternica abilitate preventivă anticanceroasă a extractului de ceai verde.( Cancer Research 66, 1234-1240, January 15, 2006 Chemoprevention of Human Prostate Cancer by Oral Administration of Green Tea Catechins in Volunteers with High-Grade Prostate Intraepithelial Neoplasia: A Preliminary Report from a One-Year Proof-of-Principle Study)
Alte studii au arătat că ceaiul verde :
1) Poate preveni apariţia cancerului la săn, protecţia fiind dependentă de doză, după cum arată rezultatele unui studiu publicat in ediţia din mai 2007 a jurnalului âCarcinogenezaâ. Astfel, odată cu creşterea cantităţii de ceai verde consumată, scade riscul de cancer. Practic, la un consum de peste 500 de grame de ceai verde pe an ( 1 pliculeţ de ceai are 2 grame, deci echivalentul a 250 de pliculeţe pe an ) poate reduce riscul de cancer la săn cu aproximativ 41%. (Carcinogenesis. 2007 May;28(5):1074-8. Epub 2006 Dec 20.Green tea and the prevention of breast cancer: a case-control study in Southeast China.)
funze uscate de ceai grame / an | 1-249 | 250-499 | 500-749 |
RR pentru cancer de săn | 0,87 | 0,68 | 0,59 |
2) Poate preveni apariţia cancerului la ovar - scăderea riscului de cancer de ovar cu 61% pentru consum zilnic de ceai şi cu 77% in cazul unui consum zilnic, vreme de 30 de ani. Acestea au fost rezultatele unui studiu publicat in august 2002 in prestigiosul jurnal Epidemiologia Cancerului : Biomarkeri şi Prevenţie. (Cancer Epidemiol Biomarkers Prev. 2002 Aug;11(8):713-8.Tea consumption and ovarian cancer risk: a case-control study in China.)
3) Poate mări timpul de supravieţuire in cazul unui cancer ovarian, după cum arată un studiu publicat in noiembrie 2004 in Jurnalul Internaţional de Cancer. Cercetătorii au urmărit 254 de femei cu diagnostic de cancer ovarian vreme de 3 ani. Concluziile sunt uimitoare. In grupul de băutoare de ceai, după 3 ani 77,9% erau in viaţă (81 din 104), faţă de doar 47,9% (67 din 140) in grupul femeilor care nu au consumat ceai. âTimpul de supravieţuire creşte semnificativ şi direct proporţional cu cantitatea de ceai, precum şi cu concentraţia acestuiaâ, arată experţii. (Int J Cancer. 2004 Nov 10;112(3):465-9.Green tea consumption enhances survival of epithelial ovarian cancer.)
4) Poate reduce riscul de cancer pulmonar la fumatori. 3-4 cupe de ceai verde consumate zilnic pe toată perioada cănd individul este fumător ar putea reduce cu 30% riscul de cancer pulmonar, după cum arată un studiu publicat in martie 2007 in jurnalul âMedicina Complementară şi Alternativă Bazată pe Doveziâ. (Evid Based Complement Alternat Med. 2007 March; 4(1): 17 - 22. Does the Consumption of Green Tea Reduce the Risk of Lung Cancer Among Smokers?)
5) Poate reduce riscul de cancer al cavităţii bucale, mai ales la femei, după cum arată un studiu japonez publicat pe 30 iunie 2007 in jurnalul âAnalele Epidemiologieiâ. Cercetătorii au constatat o scădere a riscului de cancer proporţională cu numărul de căni de ceai băute zilnic. Pentru mai mult de 5 cupe de ceai zilnic (echivalentul unui litru de ceai), riscul poate scadea cu 70%. (Ann Epidemiol. 2007 Jun 30; A Prospective Study of Green Tea Consumption and Oral Cancer Incidence in Japan.)
Explicaţii : Conţinutul mare de polifenoli din ceaiul verde are o puternică şi intensă activitate anticaneroasă. In special EGCG-ul (epigallocatechin-3-gallate) activează mai multe mecanisme ce luptă impotriva cancerului. El are abilitatea de a bloca formarea unor noi vase de sange ce hrănesc tumora. Totodată, ceaiul verde scade expresia unor factori de creştere tumorală ( IGF-1 = factorul de creştere al insulinei, EGFR = receptorul factorului de creştere al epiteliului, VEGF = factorul de creştere al endoteliului vascular), a unor factori cu rol in metastazare (MMP - matrix metalo proteinaze - enzime produse de celulele canceroase ce dizolvă matricea de colagen din jurul celulei, permiţăndu-i să se mişte liber in organism, uPA - urokinze cu rol similar metaloproteinazelor), dar şi a numeroşi factori proteici ce reglează creşterea şi dezvoltarea celulelor canceroase (NFkB - factorul de transcripţie nuclear , PI3-K/Akt - protein kinazele 3 si respectiv 2 cu rol important in supravieţuirea celulelor canceroase şi proliferarea acestora, genele canceroase tip Ras/Raf/MAPK - cu rol in proliferarea celulelor canceroase şi metastazare). (Front Biosci. 2007 Sep 1;12:4881-99. Green tea polyphenols: biology and therapeutic implications in cancer.)
Ceaiul verde este cheia âparadoxului asiaticâ. Locuitorii anumitor zone din Asia fumează mult, avănd o rată foarte scăzută a bolii de inimă şi mai ales a unor cancere. Consumul mediu de ceai verde pe cap de locuitor in acele zone depăşeşte 1,2 litri zilnic. Cercetătorii de la Universitatea Yale au analizat peste 100 de studii clinice privind consumul de ceai verde, incercănd să explice acest âparadoxâ. Studiul lor, publicat in iunie 2006 in Jurnalul Colegiului American de Chirurgie arată că, prin conţinutul lui bogat in polifenoli (in special EGCG), ceaiul verde poate preveni oxidarea colesterolului rău, lucru ce previne ateroscleroza şi apariţia bolii de inimă. Ceaiul verde acţionează precum o aspirină şi opreşte formarea cheagurilor ce astupă vasele de sănge. Scade astfel riscul de infarcte sau accidente vasculare. Produce relaxarea pereţilor vaselor de sănge, menţinănd un nivel corespunzător al tensiunii arteriale. Totodată, protejează impotriva unor cancere ale tubului digestiv, imbunătăţeşte funcţionarea ficatului, pancreasului, protejează pielea, este util in artrită şi reumatism, poate preveni alergiile, este util in afecţiuni inflamatorii,infecţii bacteriene şi virale. (Journal of the American College of Surgeons 202: 813-825 (May 2006)
CONCLUZIE : Multiple dovezi experimentale şi epidemiologice arată că ceaiul verde poate fi util in prevenirea cancerelor. Rezultatele cele mai bune s-au obţinut in unele studii cu extract de ceai verde bogat in EGCG(epigalocatehingalate - un polifenol din ceaiul verde cu roluri antioxidante).Doi litri de ceai verde zilnic pot oferi protecţie impotriva cancerului de colon, săn, ovar, pulmonar sau prostată, reducănd riscul cu peste 50%. Este recomandat să consumaţi ceai verde chinezesc, preparat in casă, din pliculeţe sau frunze uscate.Unii polifenoli din ceai se pot distruge dacă apa are peste 700C, de aceea, optim este să fierbeţi apa, apoi să o lăsaţi puţin să se racească, iar apoi să adăugaţi ceaiul verde. Adăugarea de lămăie va mări conţinutul de polifenoli şi antioxidanţi, acţionănd sinergic pentru a preveni diverse probleme de sănătate. Zahărul diminuează efectele benefice ale ceaiului, de aceea optim ar fi să limitaţi consumul, sau cel mult să indulciţi ceaiul cu o cantitate mică de miere naturală.