11:21 • Zece la sută dintre plângerile înregistrate în 2007 la Curtea Europeană a Drepturilor Omului (CEDO) au fost depuse de cetăţeni români, România clasându-se, din acest punct de vedere, pe locul al treilea, în timp ce, ca număr de condamnări, statul român se află pe locul al cincilea, relatează AFP.
Zece la sută dintre plângerile înregistrate în 2007 la Curtea Europeană a Drepturilor Omului (CEDO) au fost depuse de cetăţeni români, România clasându-se, din acest punct de vedere, pe locul al treilea, în timp ce, ca număr de condamnări, statul român se află pe locul al cincilea, relatează AFP.
CINE SUNT SUPĂRAŢII? Jumătate dintre plângerile depuse în 2007 la CEDO - instanţă care poate fi sesizată de 800 de milioane de cetăţeni europeni - provin din patru ţări. Astfel, 20.300 de plângeri (faţă de 19.300 în anul precedent) provin din Federaţia Rusă (reprezentând 26% din totalul plângerilor) şi 9.150 (faţă de 9.100) din Turcia (12%). Urmează România, cu 10%, şi Ucraina, cu 7%. Următoarele clasate sunt Polonia, Republica Cehă şi Italia, cu câte 4% din numărul total al plângerilor, urmate de Germania, Slovenia şi Franţa, cu 3%. Pe parcursul anului 2007, CEDO a decis în 88 de cazuri că statul român a încălcat drepturile omului, ceea ce plasează România, din acest punct de vedere, pe locul al cincilea. Cele mai multe hotărâri emise de Curte - prin care se constată cel puţin o încălcare a drepturilor omului - au vizat în 2007 Turcia (319). Dintre aceste hotărâri, opt au constatat cazuri de tortură şi 23 au fost decizii prin care s-a recunoscut aplicarea unor tratamente inumane.
MAFIA RUSĂ. Cu 175 de hotărâri prin care statul este condamnat pentru nerespectarea drepturilor omului, Rusia se clasează pe poziţia a doua, urmată de Ucraina (108), Polonia (101) şi România (88).Rusia a fost condamnată în 25 de cazuri pentru aplicarea de tratamente inumane şi în 13 cazuri pentru nerespectarea dreptului la viaţă, în urma unor plângeri care s-au referit cu precădere la Cecenia. Numărul plângerilor depuse în legătură cu această republică - în special pentru acuzaţii de rele tratamente, crime şi dispariţii forţate - a fost de 200.În total, numărul plângerilor care au fost depuse în 2007 la CEDO a crescut cu 15%, ajungând la 103.000, a anunţat miercuri, la Strasbourg, grefierul Curţii. Dintre aceste plângeri, 41.700 au fost admise, faţă de 39.400 anul precedent, potrivit bilanţului anual prezentat presei. Au fost date 1.503 decizii, mai puţine decât în 2006, scădere care se explică prin "voinţa judecătorilor de a se concentra asupra unor cazuri mai complexe", a explicat preşedintele Curţii, magistratul francez Jean-Paul Costa. Preşedintele CEDO şi-a exprimat regretul că Rusia nu a ratificat noul protocol al Convenţiei. Acest Protocol 14 urmează să accelereze examinarea plângerilor, dintre care o mare parte sunt respinse. Pentru ca protocolul să intre în vigoare, mai trebuie doar ratificarea din partea Rusiei.