x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Fun Cerealele integrale ajuta inima

Cerealele integrale ajuta inima

de Andrei Mihai Laslau    |    10 Noi 2007   •   00:00

Un studiu recent publicat in ediţia din Octombrie 2007 a prestigioasei reviste ‘Arhivele Medicinei Interne’ că oamenii care consumă zilnic o porţie de cereale integrale au un risc de insuficienţă cardiacă (IC) cu 30% mai scăzut. In cazul populaţia vărstnice din SUA, insuficienţa cardiacă este prima cauză de spitalizare.

Un studiu recent publicat in ediţia din Octombrie 2007 a prestigioasei reviste ‘Arhivele Medicinei Interne’ că oamenii care consumă zilnic o porţie de cereale integrale au un risc de insuficienţă cardiacă (IC) cu 30% mai scăzut. In cazul populaţia vărstnice din SUA, insuficienţa cardiacă este prima cauză de spitalizare.

Â

Studiul a urmărit 21376 bărbaţi vreme de 20 de ani, fiind primul de acestă dimensiune şi pe o asemenea durată. Consumul de cereale integrale a fost cuantificat prin intermediul unui chestionar de frecvenţă a alimentelor, la intrarea in studiu dar şi de numeroase ori pe parcursul anilor. In 20 de ani au fost inregistrate 1018 cazuri de IC. Riscul de apariţie al bolii scade proporţional cu numărul porţiilor de cereale integrale consumate zilnic. Astfel, comparat cu nici o porţie (valoarea etalon), o porţie de cereale integrale pe saptămănă scade riscul de IC cu 8%. La un consum intre 2-6 porţii de cereale, riscul se reduce cu 21%, iar mai mult de 7 porţii pe săptămănă scad cu 30% riscul.

Â

Din 8 iulie 1999 FDA (Food and Drug Administration - Administaţia Alimentelor şi Medicamentelor din SUA) a permis afişarea pe eticheta produselelor ce conţin minim 51% cereale integrale, puţine grăsimi saturate şi puţin colesterol, că ‘reduc riscul de boală de inimă şi cancer’. Hotărărea FDA s-a bazat pe un raport al Academiei Naţionale de Stiinţe ce susţinea că ‘ dietele bogate in produse animale, de tipul fructelor, legumelor şi cerealelor integrale sunt asociate cu un risc mai mic al bolii de inimă şi cu risc diminuat pentru o varietate de cancere printre care plămăn, esofag, colon sau stomac. (2),(3)Â

Beneficiiciile cerealelor integrale ar putea fi explicate prin căteva mecanisme. Conţinutul semnificativ de potasiu reduce tensiunea arterială. Fitoestrogenii reduc nivelul de colesterol rău şi de grăsimi in sănge. Digestia mai inceată a cerealelor integrale creşte saţietatea. Există chiar şi un studiu publicat in ediţia din Octombrie a Jurnalului American de Nutriţie Clinică ce au arătat că prin consumarea unor cereale integrale bogate in fibre, ca primă masă a zilei, se va produce o reducere cu 15% a caloriilor totale ingerate in ziua respectivă.(4)

Ateroscleroza este o formă de ingroşare a vaselor de sănge din corp. 50% din decesele inregistrate in UE au drept cauză ateroscleroza, iar costul economic este de aproximativ 169 miliarde de euro anual. Un studiu publicat in ediţia din Iulie 2007 a Jurnalului American de Nutriţie Clinică a stabilit că ingustarea vaselor coronare poate fi incetinită printr-o dieta ce conţine cereale integrale, şi accelarată printr-o dietă bogată in cereale rafinate (păine albă sau făină albă). Măsurătorile au fost deosebit de precise, fiind realizate cu ajutorul ultrasonografiei Doppler, adică s-a vizualizat chiar interiorul vasului de sănge şi căt de mult se ingustase. Vreme de 5 ani, studiul a urmărit 1178 de participanţi, din care 56% erau femei, cu vărsta medie de 55 de ani. (5)

Cerealele integrale au index glicemic mic, ceea ce inseamnă că nu forţează pancreasul să producă nivele foarte mari de insulină, aşa cum fac spre exemplu cerealele rafinate sau păinea albă, care au un index glicemic mare, asemănător cu al zahărul. Ele sunt benefice chiar şi in controlul diabetului de tip2.

Â

Cu toate acestea, cerealele integrale nu sunt deloc indicate glutenicilor (oamenii ce suferă de celiachie) sau celor cu alte boli inflamatorii intestinale. Cerealele integrale conţin acid fitic, ce poate impiedica absorbţia unor minerale precum magneziu, calciu, fier sau zinc, motiv pentru care este considerat antinutrient. Unele studii au arătat insă că acidul fitic are capacitate antioxidantă, scade colesterolul şi trigliceridele, are efect antiinflamator şi chiar anticancerigen. (6)

In concluzie, o porţie de cereale integrale consumate zilnic poate reduce cu 30% riscul de insuficienţă cardiacă. Â

Â

 Bibliografie:

1) Arch Intern Med. 2007 Oct 22;167(19):2080-5. Breakfast cereals and risk of heart failure in the physicians' health study I.

2) U. S. Food and Drug Administration Center for Food Safety and Applied Nutrition

Office of Food Labeling July, 1999

3) FDA Allows Whole Grain Health Claims

4) American Journal of Clinical Nutrition Insoluble cereal fiber reduces appetite and short-term food intake and glycemic response to food consumed 75 min later by healthy men Vol. 86, No. 4, 972-979, October 2007

5) American Journal of Clinical Nutrition, Vol. 85, No. 6, 1495-1502, June 2007 Whole-grain intake and carotid artery atherosclerosis in a multiethnic cohort: the Insulin Resistance Atherosclerosis Study

6) Phytochemicals information : Phytic acidÂ

×
Subiecte în articol: magazin cereale integrale