x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Fun Certificat antidoping pentru fitness

Certificat antidoping pentru fitness

de Ovidiu Ciutescu    |    15 Apr 2008   •   00:00
Certificat antidoping pentru fitness
Sălile de culturism şi fitness vor putea funcţiona numai dacă au obţinut un certificat de funcţionare eliberat de Agenţia Naţională Antidoping, în caz contrar fiind pasibile de amenzi între 5.000 şi 15.000 de lei şi suspendarea activităţii timp de cel mult 6 luni.


CONDIŢII. Potrivit proiectului de lege propus de Executiv şi adoptat luni pe articole de deputaţi certificatul nu poate fi eliberat, sau, dacă a fost eliberat, va fi retras în cazul în care în sălile de culturism sau fitness se comercializează substanţe aflate pe lista interzisă, stabilită de Agenţia Naţionale Anti-Doping . Modul de acordare şi de retragere a acestui certificat se va stabili prin Hotărâre de Guvern, iar în termen de şase luni de la intrarea lor în vigoare, sălile au obligaţia de a solicita eliberarea documentului. Pentru obţinerea acestui certificat se va plăti o taxă care va fi stabilită de preşedintele Agenţiei Naţionale Anti-Doping şi care va reveni instituţiei, au adăugat deputaţii-jurişti la textul Guvernului. Tot ei au decis înfiinţarea a opt oficii zone în cadrul Agenţiei, care să se ocupe de prevenirea şi combaterea traficului de substanţe interzise. Agenţia Naţională Anti-Doping are dreptul să efectueze teste anti-doping în rândul practicanţilor de fitness şi culturism, cu scopul stabilirii gradului de utilizare a substanţelor cuprinse în lista interzisă. Testarea se face numai cu acordul în scris al practicantului şi cu respectarea confidenţialităţii datelor. Comercializarea, în sălile de culturism sau fitness, a substanţelor cuprinse în lista interzisă, cu excepţia steroizilor anabolici sintetici, a testosteronului şi a derivaţilor săi, a eritropoetinei, a hormonilor de creştere şi a substanţelor chimice care sporesc producerea naturală şi eliberarea de testosteron sau de hormoni de creştere, constituie, conform proiectului de lege, contravenţie şi se sancţionează cu amendă de 10.000 până la 25.000 de lei.


INTERDICŢII. Totodată, fabricarea, prepararea, transformarea, oferirea, vânzarea, distribuirea, trimiterea, transportul, procurarea, cumpărarea, deţinerea şi alte operaţiuni privind circulaţia substanţelor cuprinse în lista interzisă, cu excepţia steroizilor anabolici sintetici, a testosteronului şi a derivaţilor săi, a eritropoetinei, a hormonilor de creştere şi a substanţelor chimice care sporesc producerea naturală şi eliberarea de testosteron sau de hormoni de creştere, fără drept, constituie contravenţie şi se sancţionează cu amendă de la 7.500 la 15.000 de lei. Fabricarea, prepararea, transformarea, oferirea, vânzarea, distribuirea, trimiterea, transportul, procurarea, cumpărarea, deţinerea de steroizi anabolici sintetici, de testosteron şi de derivaţi ai săi, de eritropoetină, de hormoni de creştere şi de substanţe chimice care sporesc producerea naturală şi eliberarea de testosteron sau de hormoni de creştere, fără drept, se pedepseşte cu închisoare de la unu la trei ani sau cu amendă de la 5.000 lei la 25.000 lei. Deputaţii jurişti au adus o serie de amendamente legate în special de componenţa şi funcţionarea Consiliului de prevenire şi combatere a traficului ilicit de substanţe aflate pe lista interzisă. Legea urmează să primească, marţi, votul final al Camerei Deputaţilor, decizională în acest caz.

×
Subiecte în articol: magazin