x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Fun Cetăţenie / Ghenadie Brega obţine dreptul de a fi romăn in justiţie

Cetăţenie / Ghenadie Brega obţine dreptul de a fi romăn in justiţie

de Corina Andriuta    |    20 Oct 2007   •   00:00
Cetăţenie / Ghenadie Brega obţine dreptul de a fi romăn in justiţie

Ghenadie Brega este un tănăr de 32 de ani care a reuşit să dobăndească cetăţenia romănă căştigănd un proces contra Ministerului Justiţiei din Romănia. Cazul lui Ghenadie Brega poate constitui un precedent pentru zecile de mii de cetăţeni ai Republicii Moldova care vor să devină cetăţeni ai Romăniei, informează BBC Romănia.

Ghenadie Brega este un tănăr de 32 de ani care a reuşit să dobăndească cetăţenia romănă căştigănd un proces contra Ministerului Justiţiei din Romănia. Cazul lui Ghenadie Brega poate constitui un precedent pentru zecile de mii de cetăţeni ai Republicii Moldova care vor să devină cetăţeni ai Romăniei, informează BBC Romănia.

DOSARUL. Pentru Ghenadie, lupta cu statul romăn a inceput in anul 2000, cănd Ghenadie Brega a hotărăt să-şi depună dosarul pentru obţinerea cetăţeniei. Aşa a inceput ceea ce el numeşte "calvarul redobăndirii cetăţeniei". Abia in 2004 a reuşit să obţină o programare pentru a-şi depune actele la Ministerul Justiţiei. "Surpriza pe care am avut-o era că am primit doar un bileţel pe care scria numărul dosarului şi in timp nu am mai putut afla aproape nimic despre dosarul meu. Intrebam in ce etapă este, măcar dacă a fost publicat in Monitorul Oficial ca fiind luat in evidenţă. Niciodată nu primeam un răspuns de la Ministerul Justiţiei clar formulat, sau chiar se intămpla că telefonic răspundea robotul. Asta se intămpla in timp ce in stradă erau mii de oameni ca să depună dosarul sau mii de oameni făceau drumul pănă la Bucureşti ca să afle un lucru elementar: vor primi sau nu cetăţenie romănă, a fost respins sau nu dosarul sau mai trebuie completat cu ceva?"

TRIBUNALUL. Timp de patru ani Ghenadie, care studia in Romănia, a făcut mai multe demersuri la Ministerul Justiţiei pentru a vedea dacă se poate urgenta procedura de dobăndire a cetăţeniei. "Probabil că ar trebui să zic de răspunsurile pe care primeam de la Ministerul Justiţiei, Parlament, Guvern. In răspunsuri constatam o indiferenţă totală a autorităţilor de a soluţiona favorabil problemele pe care le reclamam noi. Chiar de la Ministerul Justiţiei am primit un răspuns care a rămas pe retina multor basarabeni şi bucovineni. Era ceva de genul: există in legislaţia statului romăn dreptul de a obţine cetăţenia romănă, dar statul nu este obligat să v-o dea", spune Ghenadie Brega. In 2006, el decide să schimbe strategia şi acţionează in judecată Ministerul Justiţiei din Romănia. "Şi atunci am zis că noi am putea crea un precedent prin faptul că obligăm Ministerul Justiţiei să răspundă la timp petiţiilor. Indiferent că e favorabil sau nu, important este să răspundă intr-un termen rezonabil. Cei care au depus in 2002 dosarele ar putea să ceară Ministerului Justiţiei urgentarea soluţionării dosarului lor". In decembrie 2006, Curtea de Apel Bucureşti ia decizia de a obliga Ministerul Justiţiei să-i acorde lui Ghenadie Brega titlul de cetăţenie intr-un termen de pănă la 6 luni. Ministerul Justiţiei depune o contestaţie, aprobată de Monica Macovei, Ministru al Justiţiei la acea vreme. Astfel, recursul ajunge să se judece in luna octombrie 2007. Ghenadie Brega are căştig de cauză printr-o decizie definitivă şi irevocabilă. "A fost un drum foarte lung pe care l-am parcurs şi consider că merita să fac lucrul acesta. Mai ales că deocamdată procedura nu a fost deblocată, mai ales că in situaţia mea sunt aproape 4 milioane de etnici romăni care locuiesc pe teritoriul Republicii Moldova sau in unele regiuni din Ucraina".

RESTUL. Cu toate că se poate spune că pentru Ghenadie Brega calvarul aproape că s-a incheiat, este greu de estimat in ce măsură precedentul creat de acesta le va putea uşura procedura şi altor doritori de a deveni cetăţeni ai Romăniei. Pănă acum, nu au fost operate modificări esenţiale ale sistemului, care să poată fluidiza procedura de obţinere a cetăţeniei romăne de către etnicii romăni din afara graniţelor Romăniei. La ora actuală, statistica arată că anual, sunt acordate circa 340 de cetăţenii, mai puţin de una pe zi. In acest ritm, se pare că doritorii de cetăţenie romănă din Republica Moldova vor trebui să aştepte zeci de ani.

×