Cum arata faraonul inainte de a muri
Misterul faraonului Tutankhamon
continua sa starneasca interesul cercetatorilor. A fost sau nu omorat? Si daca
a fost omorat, cine este criminalul? Cum arata baiatul?
|
Varianta egipteana |
|
Varianta americana |
|
Varianta franceza |
Incetul cu incetul, se pare ca fiecare dintre aceste intrebari si-a gasit raspunsul. Chipul lui Tutankhamon a fost reconstituit de trei echipe de cercetatori egipteni, francezi si americani, a anuntat Zahi Hawass, presedintele Consiliului Suprem al Antichitatilor din Egipt. Specialistii au realizat pe calculator sau in silicon propriile variante ale infatisarii faraonului.
ASEMANARE. Rezultatele celor trei echipe sunt aproape identice. Singurele diferente se observa la forma urechilor si a nasului. Mormantul intact al lui Tutankhamon a fost descoperit de o echipa condusa de arheologul britanic Howard Carter in 1992. Expertii au scanat recent mumia faraonului, conservata in mormantul sau din Valea Regilor, realizandu-se o imagine digitala de sinteza a chipului tanarului rege. Astfel, pentru prima data, expertii au putut sa traseze liniile figurii faraonului cu o mare precizie.
MOARTEA. O alta concluzie la care au ajuns specialistii este aceea ca faraonul era sanatos si nu a suferit de nici o boala sau de malnutritie in timpul copilariei. Cat priveste decesul, se pare ca acesta a fost cauzat de o rana la coapsa stanga, care s-a infectat foarte repede. Cercetatorii egipteni au respins astfel ipoteza potrivit careia Tutankhamon ar fi fost ucis de o lovitura la cap. Unii istorici au emis teoria ca tanarul faraon ar fi fost asasinat, date fiind varsta frageda la care a decedat si tulburarile politice si circumstantele religioase din acea perioada a istoriei egiptene. Teza asasinarii sale a fost sustinuta si de faptul ca el a fost ultimul faraon din dinastia sa.
DOMNIE. Tutankhamon a condus regatul timp de 10 ani, fiind cel de-al 12 faraon din dinastia a XVIII-a a Egiptului. A ajuns pe tron la putin timp dupa moartea lui Akenaten, faraonul despot care a abandonat vechile obiceiuri egiptene si a
incercat sa impuna o religie monoteista, bazata pe adorarea zeului Aten, discul solar. In timpul domniei sale, partizanii vechii religii au recastigat controlul tarii, intorcand spatele inovatiilor lui Akenaten. Dupa moartea lui Tutankhamon,
tronul a fost ocupat timp de patru ani de marele preot Aye, apoi de liderul militar Horemheb. Dupa 26 de ani de
domnie, acesta din urma i-a cedat puterea vizirului sau, Ramses, fondatorul celei de XIX-a dinastii.
STIRI
|
Mini-luna
Sonda spatiala Cassini, a carei misiune este explorarea universului planetei Saturn, a detectat o luna minuscula ascunsa intr-un gol din inelul exterior, au anuntat astronomii. Acest mic satelit, detectat la inceputul lunii mai, numit provizoriu "S/2005 S1", nu masoara decat 6,44 kilometri in diametru si este situat la 136.788 de kilometri de centrul planetei Saturn. "S/2005 S1" este a doua luna descoperita in inelele de praf si gheata ale lui Saturn.
Creier si sex
Feromonul masculin, care le starneste pe femeile heterosexuale, are exact acelasi efect in cazul barbatilor homosexuali. Oamenii de stiinta suedezi au constatat ca substanta chimica AND, un derivat al testosteronului, provoaca aceeasi activitate cerebrala in ambele grupuri studiate. Substanta nu are nici un efect in regiunea "sexuala" a creierului barbatilor heterosexuali, spre deosebire de efectul provocat de un derivat al estrogenului, descoperit in urina femeilor. In cadrul studiului s-a observat ca AND, prezenta in transpiratia barbatilor, activeaza hipotalamusul anterior si regiunea preoptica mediana a creierului femeilor si al barbatilor homosexuali. Astfel, sustin cercetatorii, studiul a reusit sa demonstreze o legatura clara intre functionarea creierului si orientarea sexuala.
|