x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Fun Ciocolata face minuni

Ciocolata face minuni

de Anca Aldea    |    28 Ian 2011   •   01:41
Ciocolata face minuni
Sursa foto: Bobby Yip/Reuters

Un ocol în jurul lumii îţi deschide mintea şi sufletul. Cunoşti o părticică din istoria omenirii şi parcă totul se schimbă pentru tine. Uită o clipă de maşină sau avion şi hai cu noi într-o „expediţie” dulce şi aromată, aşa cum îi stă bine oricărui împătimit al ciocolatei! Ai refuza o aşa experienţă?

Un artist italian, mare maestru ciocolatier, a construit într-un mall arhiaglomerat din Hong Kong „Patrimoniul mondial al ciocolatei”, un fel de „One Man Show”, în care Mirco Della Vecchia a ridicat, cu multă grijă şi trudă, Colosseumul roman, Arcul de Triumf parizian, temple egiptene, Turnul din Pisa, Partenonul grec şi câte şi mai câte. Della Vecchia este perfecţio­nist şi se vede asta în tot ceea ce face. Nu degeaba a stârnit strigăte de bucurie în rândurile audienţei la deschiderea expoziţiei sale la 20 ianuarie. Sculpturile din ciocolată albă ar trebui vizitate după o masă copioasă încheiată cu multă, multă ciocolată ca să-ţi inhibi, pentru o vreme, poftele. Altfel, nu ai ce căuta la Hong Kong până la 22 februarie.

Într-un colţ al expoziţiei, Della Vecchia a amenajat copia fidelă a celei mai mari construcţii de odi­nioară din Imperiul Roman – Colosseumul, considerat astăzi una dintre cele mai impresionante lucrări de arhitectură şi inginerie. Delicatul şi gustosul  amfiteatru al ciocolatierului are dimensiuni mult mai mici şi „a fost construit” dintr-un amalgam de unt de ciocolată, lapte şi zahăr. O altă miniatură recreată de artistul italian seamănă extrem de bine cu celebrul Arc de Triumf din Paris al incontestabilului arhitect francez Jean Chalgrin. Dacă simţi că papilele tale gustative mai au puţin şi explodează – pasionaţii de dulciuri ştiu exact la ce mă refer –, atunci este cazul să mergi mai departe la reproducerea Turnului din Pisa. Înclinat, întocmai originalului, şi înalt de aproximativ un metru, turnul de culoarea fildeşului miroase atât de frumos, încât te abţii cu greu să nu guşti măcar o bucăţică din el. Sigur, într-o fracţiune de secundă se pot întâmpla multe, dar ar fi păcat să destabilizezi „bunătate” de echilibru.

Creaţia ciocolatierului nu este la fel de înaltă ca Tore di Pisa, una dintre cele mai vechi construcţii din Piaţa Catedralei, dar este la fel de frumoasă. Şi nu a avut nevoie decât de câteva zile pentru a sculpta turnul, într-o bucată uriaşă de ciocolată albă.

Un lucru e sigur – Della Vecchia încearcă să surprindă frânturi de istorie şi o face cu brio. Pasionat nu doar de prepararea şi modelarea ciocolatei, dar şi de civilizaţiile lumii, artistul a dat dovadă de imaginaţie şi multă cunoaştere. Nu poţi părăsi „salonul expoziţional” fără să admiri celebrul complex templier egiptean de la Abu Simbel. Cele două temple ori­ginale la care face referire ansamblul construit de Della Vecchia au fost sculptate în piatră în secolul al XIII-lea înainte de Christos, în timpul domniei faraonului Ramses al II-lea, pentru a celebra victoria de la Kadesh şi a-i intimida pe vecinii nubieni. În reproducerea sa, Della Vecchia a urmărit să amintească lumii despre construcţiile faraonice colosale şi impresionante prin complexitatea lor, căci ciocolatierul a reuşit să redea întrutotul, în opera sa, detaliile care confirmă aceste lucruri.

 

Partenonul „ridicat” în câteva zile
După „o escală” în Egipt, privitorul este invitat... în Grecia. Templul din marmură dedicat zeiţei Athena, o capodoperă a arhitecturii elene, a fost reprodus în cele mai mici detalii. În timp ce pentru ridicarea ori­ginalului a fost nevoie de 15 ani de muncă asiduă (între 447 şi 432 î.Chr.), sculptarea Partenonului din ciocolată nu a durat mai mult de câteva zile, după cum mărturiseşte ciocolatierul. Mult mai puţin a durat crearea Stonehenge-ului în miniatură.

 

În Cartea Recordurilor
Cu siguranţă, nu poţi fi un ciocolatier bun dacă nu eşti cu adevărat pasionat şi nu ţii la detalii. Della Vecchia a început „să sculpteze” ciocolata la o vârstă fragedă (şi atunci, şi acum spune că o preferă pe cea albă), iar pe când avea 13 ani şi-a dat seama că viitorul lui va depinde sută la sută de cacao. În 1996 a început să se înscrie la tot felul de concursuri locale şi regionale pentru a-şi demonstra măiestria şi a împărtăşi lumii pasiunea sa. Este autorul mai multor reţete de ciocolată – cu îngheţată, fistic, praline, aluat franţuzesc. A intrat chiar în Cartea Recordurilor după ce a realizat cea mai mare sculptură din ciocolată albă din lume – împreună cu o echipă ambiţioasă, Della Vecchia a creat o replică a Domului din Milano de 1,5 metri înălţime, 2,5 metri lungime şi 5,37 tone greutate.

×
Subiecte în articol: fun