x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Fun Circa 800 de milioane de oameni ar putea deveni sinistraţi în urma topirii gheţarilor

Circa 800 de milioane de oameni ar putea deveni sinistraţi în urma topirii gheţarilor

20 Sep 2010   •   00:00

Mai mult de 800 milioane de oameni s-ar putea afla într-o zonă de calamitate majoră în urma topirii gheţii în Arctica din cauza temperaturilor ridicate, a avertizat luni ministrul rus pentru situaţii de urgenţă Serghei Şoigu, preşedinte al Societăţii georgrafice ruse, informează RIA Novosti.



"În zona de dezastru s-ar afla aproximativ 800 milioane de persoane, în cazul în care temperaturile vor continua să crească" - a insistat Şoigu într-o conferinţă de presă organizată înainatea forumului "Arctica - teritoriu al dialogului", ce urmează să se desfăşoare în zilele de 22 şi 23 septembrie la Moscova, la iniţiativa Societăţii geografice ruse.

Topirea gheţii arctice ar putea conduce la tasarea pilonilor de dincolo de Cercul Polar, ceea ce ar putea provoca fisurarea clădirilor, a spus în aceeaşi notă îngrijorătoare ministrul rus, adăugând că vor fi puse în pericol în această zonă şi liniile de transport al energiei electrice.

"În curând va fi creat un grup integrat care va examina această problemă şi va elabora măsurile de luat în continuare" - a spus Şoigu.

Pe de altă parte, Rusia nu intenţionează să creeze forţe speciale în zona arctică şi nici să militarizeze zona, a spus ambasadorul cu însărcinări speciale în cadrul Ministerului rus de Externe, reprezentantul Rusiei în Consiliul Arctic, Anton Vasiliev.

"Înfiinţarea unor trupe speciale în zona arctică nu intră în planurile Rusiei. Noi avem într-adevăr de gând să consolidăm capacităţile şi forţele responsabile pentru problemele de securitate şi, înainte de toate, de securitate maritimă" - a afirmat Vasiliev în conferinţa de presă susţinută împreună cu ministrul situaţiilor de urgenţă, potrivit Interfax,citată de Agerpres.

×
Subiecte în articol: lumea