x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Fun Ciudăţenii despre A. Einstein

Ciudăţenii despre A. Einstein

de Raluca Grintescu    |    05 Dec 2008   •   00:00

Cel mai mare geniu al lumii, un adevărat Don Juan



Geniul absent care ne-a dăruit teoria relativităţii este o adevărată sursă de ciudăţenii, mai ales când vine vorba de propria existenţă. La naştere, Paulie Einstein, mama marelui geniu, a crezut că fiul său are un cap diform datorită mărimii şi gropiţelor pe care le prezenta. Întrucât spatele capului părea mult prea mare, familia a crezut iniţial că au dat naştere unui monstru. Fizicianul i-a calmat totuşi ceva mai târziu, când capul său şi-a mai schimbat puţin forma.

BIZAR. Copil fiind, Einstein nu vorbea foarte des. Când o făcea, vorbea rar, repetând în mod sistematic propoziţia în minte înainte de a o spune cu voce tare. Conform familiei, acesta a continuat să facă acest lucru până la vârsta de 9 ani. Einstein a picat examenul de admitere la facultate în anul 1895, la vârsta de 17 ani, fiind nevoit să se înscrie la o şcoală de meserii înainte de a repeta examenul. Einstein era un adevărat Don Juan. După ce a divorţat de Mileva, Einstein s-a căsătorit cu Elsa Lowenthal. Einstein a avut la un moment dat intenţia de a se căsători cu fiica acesteia, Ilse, însă fata  a ezitat prea mult. Omul de ştiinţă descrie în scrisorile sale cel puţin şase femei cu care îşi petrecea timpul şi de la care primea diverse "cadouri" în timpul căsătoriei cu Elsa. Einstein, pacifistul înrăit, l-a îndemnat pe Roosevelt să construiască bomba atomică.


Contract conjugal

După căsătorie, Einstein şi Mileva au avut doi copii: Hans Albert şi Eduard. Succesele academice ale lui Einstein şi călătoriile în jurul lumii au avut şi ele preţul lor – Einstein s-a îndepărtat de soţie şi i-a propus un "contract" ciudat. Acest aşa-zis contract era, de fapt, un set de reguli pe care Einstein i le specifica soţiei sale într-o scrisoare. Titlul era de-a dreptul odios: "Condiţii!" (Vei avea grijă ca: hainele mele şi lenjeria mea să fie curate şi aranjate; să primesc cele trei mese la ore fixe în camera mea; biroul şi dormitorul meu să fie curate şi disponibile doar pentru mine; vei renunţa la toate relaţiile personale pe care le avem atât timp cât nu prezintă o necesitate socială maximă). În scrisoare mai apar şi alte replici tăioase precum: "Vei înceta să mai vorbeşti cu mine dacă îţi cer să o faci". Soţia sa a acceptat condiţiile!  


Misterul creierului

După moartea sa în anul  1955, creierul lui Einstein a fost extras, cu permisiunea familiei, de Thomas Stoltz Harvey, patologul Spitalului Princeton, cel care a făcut autopsia cadavrului. Harvey a dus creierul acasă şi l-a păstrat într-un recipient de sticlă. Mulţi ani mai târziu, Harvey a trimis bucăţi din creierul acestuia câtorva cercetători din întreaga lume. Spre deosebire de creierul unei persoane normale, creierul lui Einstein prezenta mai multe celule gliale în regiunea de creier responsabilă pentru sintetizarea informaţiei şi nu prezenta cuta numită "Fisura Silviana". Această anatomie neobişnuită permite neuronilor să comunice mai bine între ei.

×
Subiecte în articol: magazin einstein