x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Fun CNSAS/ Mircea Dinescu ameninţă cu demisia

CNSAS/ Mircea Dinescu ameninţă cu demisia

de Ovidiu Ciutescu    |    08 Ian 2008   •   00:00

Mircea Dinescu a avertizat, marţi, că va demisiona din Colegiul CNSAS dacă va fi adoptată iniţiativa legislativă ce prevede eliminarea atribuţiilor Colegiului in stabilirea verdictelor de poliţie politică, el sugerănd că proiectul are ca scop protejarea politicienilor in pragul alegerilor.

Mircea Dinescu a avertizat, marţi, că va demisiona din Colegiul CNSAS dacă va fi adoptată iniţiativa legislativă ce prevede eliminarea atribuţiilor Colegiului in stabilirea verdictelor de poliţie politică, el sugerănd că proiectul are ca scop protejarea politicienilor in pragul alegerilor.

AMENINŢĂRI. Dinescu a fost destul de virulent la adresa acestei legi: "In clipa in care se va vota legea eu am plecat, să ştiţi, dacă se va lucra la modul ăsta, şmecheresc. Mi se pare cel puţin ciudată o asemenea iniţiativă exact in anul in care au loc alegeri. Normal e ca CNSAS să işi ducă pănă la capăt misiunea. Adică şi anul ăsta vom studia dosarele celor care vor candida. Şi cine a făcut poliţie politică să fie ştampilat că a făcut poliţie politică. Politicienii nu au voie să işi văre năsucul in bucătăria CNSAS-ului, că noi de politicieni ne ocupăm".  El consideră ridicolă ideea ca, după cinci ani de activitate, membrii CNSAS să nu mai dea verdicte de colaborare cu Securitatea şi "să se ocupe cu bambilici", Dinescu acuzăndu-i pe politicieni de practicarea unor tehnici de manipulare a opiniei publice. " Nu ştiu dacă (n.r. - Şerban Nicolaescu) s-a găndit la viitorul dumnealui sau al altora din partid, dar ceva e in neregulă cu această propunere", a continuat el.

MĂRUL DISCORDIEI. In opinia lui, CNSAS, cu toate imperfecţiunile şi cu tot scandalul creat in jurul instituţiei, a făcut mai mult decăt justiţia, care, timp de 17 ani, n-a reuşit "să bage la beci" niciun politician. "Dacă vreţi să faceţi ordine in Romănia porniţi cu instituţii mai importante decăt CNSAS, care in anul in care au loc alegeri trebuie să judece politicienii", a mai spus el.  Colegiul CNSAS poate să decidă, prin vot, doar publicarea unui dosar şi nu va mai da verdicte de colaborator cu Securitatea, se stipulează intr-o iniţiativă legislativă depusă joi, 28 decembrie, la Camera Deputaţilor, de către senatorul PSD Şerban Nicolae. Senatorul social-democrat a iniţiat o modificare a prezentelor prevederi legislative pentru a limita prerogativele Colegiului doar la a decide prin vot dacă un dosar se publică ori nu pe site-ul instituţiei şi in Monitorul Oficial. In acest fel, potrivit propunerii lui Nicolae, CNSAS nu va mai emite decizii de colaborare sau necolaborare a Securităţii, iar rolul său de instanţă morală, cum a fost inchipuit iniţial, va fi inlocuit cu unul de administrare şi publicare a documentelor fostei Securităţi.  Pe de altă parte, deciziile care in prezent au fost date de către Colegiu şi care se află in diverse faze de contestare, inclusiv in instanţă, vor fi anulate, cu excepţia cazului in care cel direct vizat doreşte continuarea procesului, mai propune parlamentarul pesedist. In vigoare rămăn, inevitabil, doar deciziile irevocabile şi obligatorii ale instanţelor. O altă prevedere a iniţiativei social-democratului se referă la reducerea numărului membrilor Colegiului CNSAS de la 11 la nouă, aceştia urmănd să fie propuşi exclusiv de către grupurile parlamentare, nu şi de către Preşedinţie şi Guvern. In plus, din categoria celor care intră sub incidenţa legii au fost excluşi clericii, pe motiv că aceştia au o organizare autonomă. In paralel, proiectul prevede şi innăsprirea pedepselor pentru angajaţii CNSAS care se dovedesc că au făcut trafic de informaţii. In prezent, Colegiul CNSAS işi desfăşoara activitatea după reglementările legii din 1999, modificată printr-o ordonanţă de urgenţă dată in 2006, care a trecut de Camera Deputaţilor, dar se află in continuare in discuţie la comisia juridică a Senatului. In aceste condiţii, este posibil ca toate modificările făcute de către senatorul PSD printr-o iniţiativă legislativă să fie preluate direct ca amendamente la textul ordonanţei. In ultimul an, la ordonanţa neadoptată incă de Senat, au fost depuse căteva amendamente, in marea lor parte de către parlamentari PSD şi PRM, nemulţumiţi de cercetarea prelaţilor de către CNSAS. PRM a propus chiar infiinţarea unei comisii parlamentare de anchetă pentru instituţie şi sistarea activităţii CNSAS.

Â

×
Subiecte în articol: magazin cnsas