x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Fun Codul lui Da Vinci - In cautarea Sfantului Graal

Codul lui Da Vinci - In cautarea Sfantului Graal

de George Arion    |    04 Feb 2007   •   00:00

SUSPANS
Vaticanul ne-a cerut imperativ: "Nu cumparati aceasta carte si nu o cititi!". Eu va spun sa cititi fara nici o teama Codul lui Da Vinci al lui Dan Brown, chiar daca o sa va confruntati cu intrebari tulburatoare.
SUSPANS
Vaticanul ne-a cerut imperativ: "Nu cumparati aceasta carte si nu o cititi!". Eu va spun sa cititi fara nici o teama Codul lui Da Vinci al lui Dan Brown, chiar daca o sa va confruntati cu intrebari tulburatoare.

A avut Iisus o fiica? I-a fost Maria Magdalena sotie? A fugit aceasta pe teritoriul viitoarei Frante dupa cumplitul Lui martiriu? A nascut ea acolo o copila care e precursoarea unei dinastii regale? A incifrat Leonardo Da Vinci aceasta poveste in Cina cea de taina si in alte lucrari ale sale? A fost el, ca de altfel si Newton, Botticelli, Mozart, Hugo, Debussy, Cocteau si multe alte personalitati, pastratorul unui secret teribil? A incercat Biserica sa-l ascunda, pentru ca sa nu-si piarda autoritatea?

Intrebari, intrebari, intrebari... Ele fac parte dintr-o reteta care a avut succes ori de cate ori ingredientele au fost bine dozate. Asa au rezultat fictiuni pline de tensiune, cum e si Codul lui Da Vinci. Are un numar multumitor de cadavre, de rapiri, de evadari, de jafuri, de tradari, de lovituri de teatru... E doldora de date istorice, pentru a ne crea impresia de verosimil. Robert Langdon, profesor de simbolistica religioasa la Harvard, se pomeneste in vartejul unor intamplari palpitante. Autorul il poarta pe acest detectiv fara voie si cu mintea ascutita prin muzee celebre unde se comit asasinate, prin conace englezesti dotate cu aparatura sofisticata de ascultare, prin manastiri cu personaje bizare sau impovarate de taine, prin sedii de banci unde sunt pastrate valori mai ravnite ca banii. Alaturi de o frumoasa reprezentanta a politiei franceze - adaos absolut necesar la reteta - el e haituit, somat sa descifreze enigme, sa sparga coduri, sa descopere ce talcuri se ascund in panze celebre, statui, monumente, manuscrise.

E inca un erou dornic sa afle unde este Sfantul Graal, potirul din care a baut Iisus la Cina cea de taina si in care i s-ar fi strans sangele dupa crucificare. Tot ce i se intampla ii intareste convingerea ca potirul e doar un simbol care ascunde ceva mult mai puternic. Fiecare il poate intelege asa cum crede de cuviinta. Incercati si dumneavoastra. In orice caz, Vaticanul poate fi linistit: oricate tiraje ar mai cunoaste romanul lui Dan Brown, el nu va ajunge sa concureze Biblia, cartea cea mai bine vanduta din istorie.

×
Subiecte în articol: magazin