x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Fun Combatanţii palestinieni din Fâşia Gaza au lansat o nouă rachetă asupra sudului Israelului

Combatanţii palestinieni din Fâşia Gaza au lansat o nouă rachetă asupra sudului Israelului

29 Ian 2009   •   00:00

O nouă rachetă lansată de combatanţi palestinieni din Fâşia Gaza a explodat, joi dimineaţă, în sudul Israelului, fără să provoace victime sau pagube, a anunţat armata israeliană, relatează AFP.



Este vorba despre a doua rachetă lansată în direcţia Israelului, de la intrarea în vigoare a unui armistiţiu unilateral, care a pus capăt ofensivei israeliene, în cursul căreia şi-au pierdut viaţa peste 1.330 de palestinieni şi care a devastat Fâşia Gaza de la 27 decembrie la 18 ianuarie.

Miercuri seara, o rachetă a fost lansată în direcţia localităţii Ofakim, din sud. Tirul a fost revendicat, într-un comunicat, de către Brigăzile Al-Aqsa, aripa militară a Fatah, partidul preşedintelui Autorităţii Palestiniene, Mahmud Abbas.

Aviaţia israeliană a reacţionat prin lansarea unui atac nocturn asupra zonei tunelurilor de contranabdă cu armament, care leagă sudul Fâşiei Gaza cu Egiptul.

Alte încălcări ale armistiţiului au avut loc de marţi, după uciderea unui militar israelian, într-un atac cu substanţe explozive, care nu a fost revendicat, la graniţa cu Fâşia Gaza.

Adjunctul ministrului Apărării, Matan Vilnai, a anunţat că Israelul va răspunde reluării tirurilor cu rachete. "Este clar că vom reacţiona, dar trebuie să dăm dovadă de răbdare şi nu intenţionăm să ne dezvăluim intenţiile inamicului", a declarat el, pentru postul radio militar.

Referitor la liderii mişcării islamiste palestiniene Hamas, care deţin puterea în Fâşia Gaza, Vilnai a spus că nu există motive de "îngrijorare, va veni rândul fiecăruia dintre ei".

Ministrul pentru Infrastructură, care este membru al Cabinetului de securitate, Binyamin Ben Eliezer, a declarat, pe postul de radio public, că "preţul s-a schimbat" pentru tirurile cu rachete, după operaţiunea militară din Fâşia Gaza. El nu a făcut precizări cu privire la acest "preţ".

El a subliniat, însă, că, dacă tirurile continuă, palestinienii nu pot să spere că se vor deschide punctele de trecere către Fâşia Gaza şi nici lucrări de reconstrucţie în regiune, devastată de armata israeliană în timpul celor 22 de zile de lupte.

"Pentru a începe asemenea lucrări, trebuie să introduci ciment, tuburi, tot felul de materiale de construcţie. Dacă liderii Hamas vor să lase această regiune în starea în care se află, locuitorii lor să le ceară socoteală", a continuat Ben Eliezer.

Hamas controlează Fâşia Gaza, din iunie 2007, când a îndepărtat de la putere Fatah.

Israelul a justificat lansarea operaţiunii sale referindu-se la opt ani de tiruri de rachete palestiniene către sudul teritoriului său.
Mediafax

×
Subiecte în articol: lumea gaza fasia gaza fasia