x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Fun Complot - Psihic labil

Complot - Psihic labil

de George Arion    |    03 Dec 2006   •   00:00
Complot - Psihic labil

Thomas Narcejac (1908 - 1998), o vreme profesor de filozofie, si Pierre Boileau (1906 - 1989), specialist in comert, practicant al mai multor meserii, au scris o perioada schite si nuvele politiste fiecare pe cont propriu. Colaborarea lor pe taram literar a inceput in 1948.

Thomas Narcejac (1908 - 1998), o vreme profesor de filozofie, si Pierre Boileau (1906 - 1989), specialist in comert, practicant al mai multor meserii, au scris o perioada schite si nuvele politiste fiecare pe cont propriu. Colaborarea lor pe taram literar a inceput in 1948. Timp de patru decenii, ei au dominat, fara drept de apel, romanul politist francez, caruia i-au dat o noua stralucire. Daca Boileau, inzestrat cu mult spirit practic si cu o buna cunoastere a realitatii, furniza intriga, Narcejac aprofunda psihologia personajelor. Totodata, cei doi au lasat si numeroase pagini eseistice despre regulile si evolutia acestui gen popular.

- "Complot" regasim multe dintre calitatile care i-au propulsat in atentia publicului si a criticii literare. Un tip insignifiant, Fernand Ravinel, pune la cale asasinarea sotiei sale, Mireille, impreuna cu amanta lui, Lucienne. Crima este infaptuita pentru ca sotul sa incaseze o asigurare substantiala. Dupa ce asasinatul este comis, Fernand se trezeste tarat intr-un noian de necazuri.

Dar ele nu se datoreaza unor politisti zelosi si nici casei de asigurari care sa aiba suspiciuni si sa refuze plata politei. Povestea este cu mult mai complicata. In primul rand, cadavrul femeii ucise dispare in conditii misterioase. Mai mult, Fernand incepe sa aiba convingerea ca sotia lui nu a murit: primeste biletele tandre de la ea, ca si cum nimic nu s-ar fi intamplat, inregistreaza cu stupoare urmele pe care aceasta le lasa in locuinta lor, intalneste persoane care au vazut-o in carne si oase si i-au vorbit. Nefericitul criminal e cuprins de angoase.

Boileau si Narcejac surprind cu multa finete teroarea care il inconjoara si ii transforma viata in cosmar. Cei doi au creat o naratiune terifianta, in care complotul imaginat de Mireille si Lucienne il supun pe erou unei tensiuni insuportabile. Din asasin, Fernand devine o victima fara aparare, prinsa intr-o urzeala complicata, imposibil de priceput, care il determina sa se sinucida.

Astfel, cel care trebuia sa fie stapanul jocului se metamorfozeaza intr-o marioneta manuita dupa bunul lor plac de doua femei avide de bani si de o cruzime iesita din comun. Planul lor diabolic s-a bazat tocmai pe o buna cunoastere a profilului sau psihologic labil.

In acest roman, Boileau - Narcejac au intreprins un nou studiu tulburator despre tenebrele pe care le ascunde fiinta umana.
×
Subiecte în articol: magazin