x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Fun Corupţia, o piedică în democratizarea României

Corupţia, o piedică în democratizarea României

de Veronica Micu    |    25 Iun 2008   •   00:00
Corupţia, o piedică în democratizarea României

11:15 • La această concluzie s-a ajuns în urma unui raport realizat de organizaţia nonguvernamentală Freedom House, care examinează evoluţia democratizării în 29 de ţări aflate în tranziţie.



La această concluzie s-a ajuns în urma unui raport realizat de organizaţia nonguvernamentală Freedom House, care examinează evoluţia democratizării în 29 de ţări aflate în tranziţie.


UN PAS ÎNAPOI. Potrivit studiului, România se află într-o perioadă de stagnare la acest capitol, mai ales din cauza problemelor legate de corupţie, independenţa presei şi justiţie. Concluzia raportului este că anul trecut a însemnat un pas înapoi în reforma justiţiei din ţara noastră. "Procurorii au continuat să pună sub acuzare politicieni importanţi, dar în ciuda eforturilor depuse de magistraţi, repetatele tentative ale guvernului şi ale unora dintre membrii Parlamentului de a subordona justiţia şi de a pune capăt cercetărilor vizînd fapte de corupţie comise de anumiţi politicieni au fost o ameninţare constantă la adresa independenţei justiţiei", conform studiului. Corupţia rămîne, astfel, o problemă majoră pentru evoluţia democratizării României, potrivit autorilor raportului. Acelaşi studiu mai arată că în privinţa independenţei presei, conţinutul editorial al instituţiilor de presă a fost afectat de campanii de defăimare şi şantaje. Studiul elaborat de Freedom House nu este singurul care a ajuns la concluziile prezentate anterior. Potrivit raportului pentru anul trecut realizat de Banca Mondială, România are mari probleme cu funcţionarea justiţiei şi a poliţiei, dar şi cu gestionarea corupţiei. Aceste sunt concluziile unui studiu, realizat în 212 state. Ţara noastră ocupă locul 140 în privinţa funcţionării justiţiei, a poliţiei, a legii în general.

×
Subiecte în articol: magazin