x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Fun Creierul paranormal

Creierul paranormal

de Radu Popa    |    13 Oct 2006   •   00:00
Creierul paranormal
STIINTA
Deseori, oamenii sunt protagonistii unor intamplari iesite din comun. Un barbat care sustinea ca o silueta intunecata il urmarea, cand s-a intors, nu a gasit pe nimeni. O femeie si-a parasit trupul si a "zburat" prin spatiu, putand privi ulterior, spre propriul trup. Deseori, asemenea insusiri au fost atribuite unor persoane despre care se credea ca poseda puteri paranormale. Dar, potrivit unor studii recente de neurologie, senzatii asemanatoare pot fi obtinute inducand un curent electric de slaba intensitate in anumite zone ale creierului. In cazul unei femei, un impuls electric aplicat in zona "Girusului Angular" ii crea senzatia ca era "atarnata" de tavan si privea in jos spre… propriul trup. Un impuls aplicat in aceeasi zona a creierului unei alte femei ii producea impresia ca era urmarita sau ca altcineva intervenea in actiunile sale. Femeile au fost diagnosticate cu epilepsie. Medicii au implantat zeci de electrozi in creierul bolnavelor pentru a depista tesuturile afectate si a localiza regiunile cerebrale implicate in vorbire, auz sau alte functii vitale ale organismului ce trebuiau evitate in timpul interventiilor chirurgicale. Electrozii au fost activati pe rand, stimuland anumite zone cerebrale, iar pacientele au fost rugate sa descrie senzatiile resimtite.

TEORII. Specialistii au acumulat noi cunostinte despre experientele extracorporale si functionarea creierului. Ei au aflat ca unele regiuni ale creierului pot sintetiza informatii furnizate de organele de simt. Vazul, auzul si pipaitul, procesate initial in arii senzoriale diferite, interactionand, creeaza un ansamblu de perceptii. Regiunile cerebrale asociate proceselor multisenzoriale contribuie la perceptia unui corp aflat in deplasare. Receptorii din piele dau informatii despre presiune, durere, temperatura. Cei de la nivelul articulatiilor, tendoanelor si oaselor reflecta pozitia corpului in spatiu, iar cei de la nivelul organelor interne (inima, ficat, intestine) furnizeaza informatii despre starea emotionala a unei persoane.

News

Dintii stimuleaza memoria

Cercetatorii din Suedia si Norvegia incearca sa stabileasca o legatura intre pierderea dintilor si cea a memoriei. Dentistii, psihologii si neurolgii din cele doua tari scandinave coopereaza in cadrul proiectului "Betula", un studiu referitor la legatura dintre varsta, memorie, senilitate si sanatate. Rezultatele experimentului efectuat timp de 20 de ani pe un esantion de 2.000 de persoane au relevat faptul ca persoanele care isi pastreaza dentitia intacta pana la varste inaintate au o memorie mult mai buna decat cei care si-au pierdut dintii.

TESTE. Cercetatorii japonezi au efetuat experimente similare pe soareci si maimute. In cazul micilor rozatoare, acestea erau invatate sa gaseasca mancarea dupa ce se deplasau printr-un labirint. Dar daca soarecilor le erau extrasi dintii, ei isi pierdeau aceasta abilitate. Potrivit specialistilor niponi, mestecatul permite sangelui oxigenat sa ajunga la creier. Acesta este motivul pentru care pastrarea unei danturi complete este foarte importanta. Cercetatorii suedezi si norvegieni intentioneaza sa stabileasca daca numarul dintilor este relevant si daca unii dinti au un rol mai important in functionarea memoriei decat altii. Savantii vor sa descopere daca implanturile pe baza de titaniu influenteaza memoria si daca exista o legatura genetica intre memorie si pierderea dintilor. In mod paradoxal, pana in urma cu 50 de ani, locuitorii Norvegiei si Suediei obisnuiau sa isi scoata intrega dantura, dupa caderea primului dinte, inlocuind-o cu o proteza. (R.P.)

×