O pisica a cazut recent de la etajul 19 al unui zgarie nori din Boston si s-a ales doar cu pieptul julit. Nu este un incident izolat si nici cea mai mare inaltime de la care a cazut o pisica si a supravietuit.
"Nu este o surpriza. Au fost numeroase astfel de cazuri in care pisicile au supravietuit", spune Jake Socha, un specialist in biomecanica de la Universitatea Virginia Tech.
Ce le tine pe pisici in viata, chiar si cand cad de la zeci de metri inaltime? Un studiu a fost efectuat in 1987, observandu-se 132 de pisici. Pentru ca nu era etic sa fie aruncate de la etaj, pisicile studiate au fost cele care au ajuns, oricum, la o clinica veterinara din New York, dupa astfel de caderi.
Studiul a aratat ca 90% dintre pisicile care au cazut de la mare inaltime au supravietuit. Doar 37% au avut nevoie de un tratament de urgenta, in lipsa caruia n-ar fi supravietuit caderii.
Cel mai memorabil caz a fost al unei pisici care a cazut de la etajul 32, alegandu-se doar cu un dinte ciobit si un plaman colapsat. Dupa 48 de ore era externata...
O explicatie a ratei mari de supravietuire in cazul acestor accidente este structura corpului unei pisici. Suprafata corpului lor este foarte mare in raport cu masa, ceea ce inseamna ca, atunci cand cad, o fac cu o viteza mai mica decat alte animale.
Potrivit fizicienilor, viteza terminala (atunci cand rezistenta aerului egaleaza forta gravitationala) pe care o atinge o pisica de talie medie, in cadere libera, este de 97 de kilometri pe ora.
In cazul unui om de talie medie, viteza ar fi de 193 de kilometri pe ora.
Un alt avantaj al pisicilor, este ca sunt obisnuite sa cada de la inaltime si s-au adaptat la acest lucru, spune biologul Robert Dudley, de la Universitatea Berkeley.
Pisicile, atunci cand nu sunt animale de casa sau traiesc in orase, isi petrec mare parte din timp in copaci, asa ca, mai devreme sau mai tarziu, vor cadea.
"A putea supravietui unei caderi este foarte important pentru animalele care traiesc in copaci, iar pisicile fac parte din aceasta categorie", spune biologul. Acesta adauga ca, prin selectie naturala, pisicile si-au dezvoltat un simt al echilibrului mult mai bine dezvoltat ca al altor animale.
Acesta este si motivul pentru care pisicile cad mereu in picioare - in momentul in care sunt in aer, simt mult mai repede unde este "jos" si isi rasucesc instinctiv corpul pentru a ateriza pe picioare.
"Toate animalele care traiesc in copaci au acest reflex de indreptare in aer, in timpul caderii", spune biologul.
Un alt avantaj este ca pisicile isi intind instinctiv membrele in cadere, ceea ce le incetineste plonjonul.
"Isi intind picioarele, ceea ce face ca suprafata corpului lor sa se mareasca, crescand si rezistenta la frecarea cu aerul".
Ceea ce face insa diferenta dintre viata si moarte, este felul in care pisicile disipa energia in momentul impactului cu solul, spune Jim Usherwood, de la Royal Veterinary College, un centru unde sunt studiate structurile musculare ale animalelor si miscarea acestora.
"Pisicile au picioare lungi si elastice. Au muschi foarte puternici. De aceea pot sa sara foarte bine. Acesti muschi servesc si la disiparea energiei in momentul decelerarii, ceea ce face impactul sa se disipeze prin muschi, nu prin oase, care altfel s-ar rupe", spune Jim Usherwood.
Doctorul Biewener, de la acelasi laborator, accentueaza si rolul tendoanelor, care la pisici sunt deosebit de elastice si rezistente.
"Tendoanele se indoaie, ceea ce face ca energia impactului sa fie absorbita. Un alt avantaj este ca pisicile au picioarele arcuite, nu drepte, ceea ce mareste timpul in care energia impactului se propaga prin corpul animalului. Acest lucru reduce mult forta impactului. Daca ar avea picioare drepte si rigide, ca la oameni sau cai, fortele s-ar resimti mult mai tare si ar rezulta multe oase rupte", spune doctorul.
Specialistul in feline, Steve Dale, spune insa ca a supravietui unei caderi de la etajul 18 ramane un noroc.
"Aceasta pisica a avut noroc. De obicei, o astfel de cadere ar fi provocat totusi leziuni ale plamanilor, membre rupte sau leziuni ale mandibulei. Problema e si ca multe din pisicile domestice sunt supraponderale si nu intr-o conditie fizica optima", spune specialistul.