x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Fun De ce iubesc pisicile cutiile? (VIDEO)

De ce iubesc pisicile cutiile? (VIDEO)

05 Feb 2015   •   18:44
De ce iubesc pisicile cutiile? (VIDEO)

Toţi stăpânii de pisici o ştiu: felinele domestice sunt fani necondiţionaţi ai cutiilor, în special ale celor din carton, mari sau mici, ba unele chiar prea mici pentru ele... Aproape că nicio altă jucărie nu le stârneşte atenţia în aşa măsură. Acest comportament, deseori amuzant, a făcut obiectul a numeroase înregistrări video de succes pe Internet. Dar întrebarea rămâne: de ce le plac aşa de mult cutiile pisicilor?

Claudia Vinke, veterinar la Universitatea din Utrecht, Olanda, a încercat să răspundă la această întrebare într-un studiu realizat într-un adăpost pentru animale. Un număr de 19 pisici, nou venite la adăpost, au fost separate în două grupuri. Primului grup i-au fost furnizate cutii. Celui de-al doilea nu. Cercetătorii au constatat că după mai multe zile, pisicile care dispuneau de cutii erau mai puţin stresate. Dar şi că se obişnuiesc mai rapid cu noul mediu şi că interacţionează mai bine cu oamenii. În acest caz, cutia acţionează ca “un mecanism de adaptare”, potrivit Claudiei Vinke.

Dar şi când pisica nu este într-o situaţie stresantă? Căutarea unui spaţiu închis este un comportament instinctiv pentru pisică, scrie Science et Avenir. În natură, un spaţiu închis permite felinelor să se ascundă de atacatori şi astfel să-şi sporească şansele de supravieţuire. Dar şi, la rândul său, să întindă o capcană prăzii,

Atracţia pisicilor faţă de cutii ar putea fi explicată deci prin motive legate de confort. Locurile strâmte şi închise reţin căldura de care pisicile au nevoie. Temperatura lor de confort se situează între 30 şi 36 de grade. Felinele pot astfel să găsească o formă de securitate într-un spaţiu închis. Ceea ce le permite să practice activitatea lor favorită: să doarmă (între 18 şi 20 de ore pe zi). În fond, pisicile nu consideră cutiile doar drept simple jucării, ci şi un adevărat adăpost. (M.C)


×