x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Fun Deva/ Colecţiile Civilizaţiei Dacice, devastate de hoţi

Deva/ Colecţiile Civilizaţiei Dacice, devastate de hoţi

de Ovidiu Ciutescu    |    06 Mar 2008   •   00:00
Deva/ Colecţiile Civilizaţiei Dacice, devastate de hoţi

11:35 • O comisie care a inventariat colecţiile Muzeului Civilizaţiei Dacice şi Romane (MCDR) din Deva a constatat că un sfert dintre piesele colecţiei de arme au dispărut fără urmă.

O comisie care a inventariat colecţiile Muzeului Civilizaţiei Dacice şi Romane (MCDR) din Deva a constatat că un sfert dintre piesele colecţiei de arme au dispărut fără urmă.

 

FRAUDĂ. Marcel Morar, directorul instituţiei, arată că în secolul al XIX-lea au intrat în custodia muzeului din Deva 455 de piese (pistoale, săbii, puşti, pumnale) care au fost inventariate însă nu au fost predate niciodată în gestiunea vreunei persoane. Zilele acestea, odată cu finalizarea inventarierii colecţiei, s-a constatat că din cele 454 de arme mai există doar 302, restul de 153 dipărând fără urmă: „Vom merge pe fir să căutăm dacă nu cumva piesele au fost împrumutate şi la alte muzee prin anii ’70, ’80 şi abia apoi vom sesiza poliţia cu privire la piesele dispărute din colecţie”. Despre celebra sabie de la Boiu, dispărută şi ea, nu se ştie când, dintre exponatele secţiei de arheologie, în condiţii misterioase, nu se mai ştie nimic. „Mi s-a spus că nici acum cazul nu este închis. Exponatul a fost dat în urmărire prin Interpol, dar poliţiştii spun că sabia este încă în ţară”, spune Marcel Morar.

 

TABLOURI LIPSĂ. Nu numai colecţiile dacice au avut de suferit. În urma inventarului făcut asupra colecţiei de grafică şi pictură a muzeului a scos la iveală faptul că au dispărut două picturi. De-a lungul anilor, colecţia s-a tot plimbat între Deva şi Hunedoara, fără documente, iar în urma cercetărilor făcute de poliţişti s-a constatat că vinovată ar fi fosta gestionară a muzeului, dar care a decedat de mai mulţi ani. În decembrie a anului 2006, corpul de control al Consiliului Judeţean a descoperit o sumedenie de nereguli în activitatea fostului director al instituţiei însă nu s-au luat nici un fel de măsuri de sancţionare. De peste 100 de ani, la muzeul din Deva nu s-a făcut niciun inventar, cu toate că există această obligativitate încă din anul 2000. Primele decizii de inventariere a colecţiilor aflate în custodia MCDR Deva li de predare a lor în grija unor gestionari, le-a luat noul director, Marcel Morar, odată cu instalarea în funcţie. Atunci s-au constatat oficial şi primele dispariţii a mai multor obiecte de patrimoniu extrem de valoroase şi distrugerea altora, din neglijenţa fostei conduceri.

×
Subiecte în articol: magazin deva