x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Fun Dezvoltarea capitalismului în Rusia, provocarea viitorului preşedinte

Dezvoltarea capitalismului în Rusia, provocarea viitorului preşedinte

de Corina Andriuta    |    28 Feb 2008   •   00:00
Dezvoltarea capitalismului în Rusia, provocarea viitorului preşedinte
Modernizarea economiei ruse, prea concentrată pe materiile prime şi pe giganţii industriali, este o provocare, dar atât preşedintele exerciţiu Vladimir Putin, cât şi succesorul său desemnat Dmitri Medvedev, şi-au luat angajamentul că se vor ocupa de această problemă, arată AFP, citat de lenta.ru.

PIONIERI. Aleksei Sinkevici, un mic intreprinzător particular, este convins: Rusia "se află încă în stadiul de început al capitalismului" şi, văzute din inima Siberiei, marile discursuri ale greilor de la Kremlin privind diversificarea economiei par abstracte. "După epoca sovietică, oameni s-au îmbogăţit cât mai rapid posibil, din petrol, gaz şi resurse forestiere. Restul este ruină", se plânge el într-un garaj care îi serveşte drept atelier, unde face şeminee sau fântâni destinate vilelor celor bogaţi. Sinkevici asigură că are multe comenzi, dar nu îşi poate extinde activitatea deoarece creditele bancare sunt prea greu de obţinut şi din cauza birocraţilor corupţi şi oamenilor politici locali care îi pun beţe în roate. Krasnoiarsk, un oraş mare care pare modern, în inima Siberiei, având multe resurse naturale, este expresia contradicţiilor din economia rusă: produsele vândute în magazine provin, de cele mai multe ori, din Europa sau Asia. Iar bugetul local este alimentat în special de cei doi giganţi ruşi din domeniul metalurgiei, Norilsk Nickel şi Rusal. Problema - o economie prea concentrată pe materiile prime, de care dispune din plin Rusia - a fost identificată, iar atât preşedintele în exerciţiu, Vladimir Putin, cât şi succesorul acestuia, Dmitri Medvedev, au promis că se vor ocupa de ea.

DEZVOLTARE ECONIMICĂ. Într-un discurs susţinut recent, Putin a criticat "ineficienţa extremă" a economiei ruse, în special productivitatea scăzută şi dependenţa de hidrocarburi. "Dacă nu se face nimic, nu vom putea garanta nici securitatea ţării, nici dezvoltarea sa normală. Vom pune în pericol însăşi existenţa ei", a spus el. Succesorul său desemnat Medvedev, care şi-a prezentant în 15 februarie, la forumul de la Krasnoiarsk, programul economic, a propus o abordare liberală, adică "mai puţin stat în economie". Analiştii au salutat faptul că viitorul şef al statului anunţă un viitor bazat pe mii de întreprinderi mici şi nu pe câteva conglomerate mari. De la sosirea la preşedinţie a lui Vladimir Putin, în urmă cu opt ani, Rusia are o rată de creştere economică de invidiat (8% în 2007), iar condiţiile de viaţă ale unei părţi importante din populaţie s-au îmbunătăţit semnificativ. Triplarea preţului petrolului a contribuit, cu siguranţă, la această performanţă, dar analiştii vorbesc de o gestionare corectă a veniturilor petroliere. Există, însă, şi câteva voci discordante, printre care cea a lui Boris Nemţov şi Vladimir Milov, fost ministru, respectiv viceministru al energiei şi autorii unui pamflet recent în legătură cu eşecurile economice ale preşedinţiei Putin. "Având oportunităţi enorme oferite de cursul record al petrolului, Putin ar fi trebuit să modernizeze ţara. Acest lucru nu a fost făcut", au subliniat ei, regretând "autoritarismul" care a împiedicat modernizarea. Pentru Sergei Borisov, preşedintele asociaţiei pentru apărarea întreprinderilor mici şi mijlocii Opora Rossii, problema Rusiei apare în modul de gândire: "În această ţară, ne imaginăm adesea că marile companii sunt locomotiva economiei. Dar oamenii uită că am adoptat economia de piaţă", a subliniat el. "Nu cred că suntem condamnaţi să transportăm petrol şi gaz, să punem în funcţionare conducte şi să exportăm oţel şi lemn. Cred că suntem capabili să producem bunuri mai sofisticate", a declarat el.

×
Subiecte în articol: magazin