x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Fun Diaspora / Morţi din cauza unei lumănări

Diaspora / Morţi din cauza unei lumănări

de Ovidiu Ciutescu    |    12 Oct 2007   •   00:00
Diaspora / Morţi din cauza unei lumănări

Părinţii celor patru copii romăni de etnie romă, morţi in incendiul din Livorno, de la 10 august, au mărturisit că focul s-a declanşat de la o lumănare lăsată aprinsă in baraca in care copiii dormeau nesupravegheaţi, ceea ce exclude pista unui act criminal, relatează Il Giornale in ediţia online.

Diaspora / Copiii romi, morţi la Livorno din cauza unei lumănări

Părinţii celor patru copii romăni de etnie romă, morţi in incendiul din Livorno, de la 10 august, au mărturisit că focul s-a declanşat de la o lumănare lăsată aprinsă in baraca in care copiii dormeau nesupravegheaţi, ceea ce exclude pista unui act criminal, relatează Il Giornale in ediţia online.

MINCINOŞI. Părinţii copiilor, patru romăni arestaţi imediat după tragedie, in baza suspiciunilor de neglijare a minorilor şi neacordare de asistenţă in situaţii de urgenţă, au mărturisit, luni, in timpul unuia dintre numeroasele interogatorii la care au fost supuşi de poliţia italiană, că varianta atacului rasist a fost inventată de ei şi că, in realitate, in momentul declanşării incendiului, ei au fugit din tabăra improvizată, abandonăndu-şi copiii. Iniţial, romănii povestiseră cu au fost atacaţi cu cocteiluri molotov de un grup de marocani sau albanezi, care strigau "Vă omorăm pe toţi !". Luni, ei au mărturisit insă că cei patru copii - cu vărste cuprinse intre 11 şi 6 ani - fuseseră lăsaţi să doarmă in baraca improvizată, alături de o lumănare aprinsă, nesupravegheată. Adulţii au părăsit tabăra pentru scurt timp, insoţind un prieten care pleca. La intoarcere, văzănd flăcările declanşate de la lumănarea răsturnată, probabil, de şobolani, au fugit "sperănd că şi copiii s-au salvat, şi cu intenţia de a se intoarce ulterior, pentru a-i căuta", după cum au susţinut ei. Poliţia italiană bănuieşte, insă, că ei au incercat pur şi simplu să fugă.

CONDAMNAŢI. Romănii au fost găsiţi de agenţii de poliţie la două ore după descoperirea cadavrelor carbonizate ale celor patru copii. Fetiţa cea mai mare a murit imbrăţişăndu-şi frăţiorul, ca pentru a-l proteja de flăcări. Părinţii copiilor au fost eliberaţi condiţionat, după ce au semnat o inţelegere de recunoaştere a faptei, cu justiţia italiană. Ei au fost condamnaţi la pedepse cuprinse intre un an şi patru luni şi un an şi şase luni de inchisoare, pentru "abandonarea minorilor, urmată de decesul acestora". Joi dimineaţă, procurorul Rinaldo Merani a dispus eliberarea condiţionată a taţilor copiilor, după ce mamele lor fuseseră plasate, deja, de căteva săptămăni, in arest la domiciliu. Cele două cupluri de romăni au declarat că vor rămăne căteva zile in locuinţa care le-a fost pusă la dispoziţie de autorităţile italiene, la Cecina dall’Arci, inainte de a decide ce vor face in continuare. Eu au precizat insă că nu vor să plece din Livorno şi că speră ca autorităţile să-şi respecte promisiunile făcute la inmormăntarea copiilor, cănd s-au arătat dispuse să depună eforturi de integrare a celor două familii. Incendiul de la Livorno, care a produs o vie reacţie in răndul opinie publice italiene şi a clasei politice, fusese revendicat la scurt timp după producerea lui, de o grupare extremistă necunoscută pănă in prezent, GAPE (Grupul armat pentru epurare etnică), care i-a ameninţat pe romii din Italia cu alte atacuri similare, in cazul in care nu vor părăsi căt mai curănd teritoriul italian.

×
Subiecte în articol: magazin