13:36 • Rusia nu poate fi republică parlamentară iar centrul puterii după alegerile prezidenţiale din 2 martie va rămâne la Kremplin, a declarat prim-vicepremierul Federaţiei Ruse Dmitri Medvedev pentru rian.ru. “Ţara noastră a fost şi va rămâne o republică prezidenţială. Altceva nu este posibil”, a spus Medvedev, pe care sondajele îl creditează cu 69% din votul electoratului.
Rusia nu poate fi republică parlamentară iar centrul puterii după alegerile prezidenţiale din 2 martie va rămâne la Kremplin, a declarat prim-vicepremierul Federaţiei Ruse Dmitri Medvedev pentru rian.ru. “Ţara noastră a fost şi va rămâne o republică prezidenţială. Altceva nu este posibil”, a spus Medvedev, pe care sondajele îl creditează cu 69% din votul electoratului.
UN SINGUR POL. La întrebarea: „Unde va fi centrul puterii în cazul în care Medvedev va deveni preşedinte , iar Putin prim-ministru?”, Medvedev a explicat: “ Nu există două, trei, sau cinci centre. Rusia este condusă de preşedinte, iar el conform Constituţiei poate fi numai unul. Nu vă neliniştiţi. Deciziile vor fi luate conform Constituţiei, iar legătura dintre preşedinte şi prim-ministru va demonstra eficacitatea. Şi Vladimir Vladimirovici şi eu înţelegem foarte bine că această alianţă poate lucra numai într-o atmosferă de încredere reciprocă”. Medvedev s-a arătat împotriva transformării Rusiei într-o republică parlamentară. ”Rusia este o ţară federativă, cu perspective mari, dar şi cu probleme la fel de mari. Un astfel de stat poate fi condus numai cu ajutorul unei puteri prezidenţiale puternice. Totul depinde de cine anume, într-un anume moment, ocupă cabinetul la Kremlin. Dacă Rusia se va transforma într-o republică parlamentară, ea va dispărea. Asta este convingerea mea”, a declarat prim-vicepremierul. El a mai spus că vecinii Rusiei, care au încercat să schimbe cât de puţin configuraţia atribuţiilor autorităţilor, s-au confruntat cu greutăţi colosale. “Aceste pământuri au fost adunate de secole şi altfel nu pot fi conduse”, consideră Medvedev.