x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Fun Documentar - Jucarii de spion

Documentar - Jucarii de spion

de Raluca Grintescu    |    27 Oct 2006   •   00:00
Documentar - Jucarii de spion

Dispozitivele fictive din cinematografie

Dispozitivele fictive din cinematografie

De la „Inamicul statului" păna la aventurile lui James Bond, spionii de la Hollywood au fascinat cinefilii decenii intregi - in parte, datorita dispozitivelor pline de inventivitate cu care agentii sunt echipati: o camera video de marimea unui ac, o valiza care explodeaza, dispozitive de urmarire. Dar căt de multe din toate acestea sunt doar creatii ale Hollywoodului - si căt de multe sunt realizabile? Si cum inspira dispozitivele fictive de pe ecran inventatorii din viata reala? Prezentănd secvente din seria „James Bond", din „Identitatea lui Bourne" (2002), „Minciuni adevarate" si altele, „Stiinta la Hollywood: Jucarii de spioni" analizeaza validitatea tehnologica din spatele celor mai indraznete inventii pentru spionaj.

BRAND. „Jucariile pentru spioni" au capatat propriul brand de sex-appeal o data cu introducerea filmelor cu James Bond in anii ’60. Dispozitive ultramoderne folosite de un agent fermecator si sofisticat au captat interesul publicului din toata lumea. Desi o parte dintre instrumentele din dotarea spionilor 007 avea o baza reala (cum ar fi valiza-capcana din filmul „Din Rusia, cu dragoste"), altele, precum mini-aparatul de respirat sub apa, au fost fantezie pura - si, deseori, au indus in eroare expertii stiintifici. Inevitabil, lumea lui James Bond a fost imitata si parodiata - dar, surprinzator, telefonul-pantof folosit de spionul tv Maxwell Smart in „Get Smart" a avut ecouri in viata reala, atunci cănd spionii din blocul comunist au implantat un microfon in pantoful unui diplomat occidental pentru a-i monitoriza activitatea.

INFO
ROMANIA INFLORITOARE. Documentarul produs de Stelian Tanase a ajuns la penultimul episod al primei parti. Subiectul acestuia: primii ani din 1900, cand Romania a trecut printr-o perioada extrem de favorabila. Tema principala a acestor ani este situatia romanilor din Transilvania. Constiinta nationala impune tot mai mult in Vechiul Regat cerinta unitatii nationale a romanilor. Opinia publica este tot mai preocupata de acest lucru si devine tema de dispute politice.

PORTRET DE REGIZOR. Documentarul "Vittorio de Sica" surprinde portretul marelui regizor italian, creionat de propriile marturii, dar si de cele ale unora dintre colaboratorii sai apropiati. Unul dintre cei mai influenti regizori de film, Vittorio de Sica si-a construit o cariera care se intinde pe jumatate de secol. El a regizat peste 34 de lungmetraje, pentru care a primit o pleiada de premii. Pentru a-si finanta proiectele regizorale, de Sica s-a apucat si de actorie, jucand in peste 150 de filme. Totodata, el a fost recunoscut drept unul dintre cei mai aprigi jucatori la jocurile de noroc. (Cristina Ologeanu)

×