x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Fun Efectele crizei economice. Bursa din New York s-a prăbuşit

Efectele crizei economice. Bursa din New York s-a prăbuşit

de Ovidiu Ciutescu    |    02 Dec 2008   •   00:00

Bursa de la New York a închis, luni, în cădere cu aproape 9%, în urma comentariilor preşedintelui Rezervei Federale, Ben Bernanke, care a declarat că presiunile asupra economiei Statelor Unite se menţin, iar efectele crizei financiare asupra economiei reale sunt din ce în ce mai severe, informează Mediafax.



Bernanke a arătat, luni, într-un seminar pe teme economice, că principalii factori care influenţează evoluţia economia SUA s-au deteriorat considerabil după apogeul crizei, respectiv luna septembrie: "Preţurile în sectorul rezidenţial au continuat să scadă, iar cheltuielile de consum se îndreaptă către un nou declin acut în trimestrul al patrulea". El a adăugat că posibilitatea ca noi reduceri ale dobânzii de politică monetară să sprijine creşterea economică este limitată, dar a sugerat că Rezerva Federală ar putea utiliza o serie de metode neconvenţionale pentru stimularea economiei. Preşedintele Rezervei Federale spune că Fed ar putea cumpăra direct "cantităţi substanţiale" de titluri de stat, cu maturitate pe termen lung şi randamente reduse, pentru a stimula cererea.

O altă măsură precizată de oficial este finanţarea, de către Rezerva Federală, a unor pieţe care nu pot obţine fonduri de la instituţiile financiare private. În aceste condiţii, indicele Dow Jones a scăzut cu 7,7%, la 8.149,09 puncte, Standard & Poor's 500 a pierdut 8,93% din capitalizare, închizând şedinţa de luni la 816,21, iar Nasdaq Composite a coborât cu 8,95%, la 1.398,07 puncte. Valorile actuale ale celor trei indici principali sunt considerate "minime de recesiune", iar pieţele şi analiştii se aşteaptă ca Rezerva Federală să reducă dobânda de politică monetară cu 0,5 puncte procentuale, de la 1% la 0,5%, la şedinţa programată pentru 15-16 decembrie. La o rată de referinţă la 0,5%, dobânda creditelor federale overnight s-ar plasa la cel mai redus nivel din 1958, iar unii traderi pariază, deja, pe reducerea dobânzii de politică monetară la zero în ianuarie.

×
Subiecte în articol: lumea