x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Fun Endeavour a aterizat cu succes în California

Endeavour a aterizat cu succes în California

de Ovidiu Ciutescu    |    01 Dec 2008   •   00:00
Endeavour a aterizat cu succes în California

Naveta americană Endeavour, având şapte astronauţi la bord, a aterizat cu succes duminică seara în California, informează AFP. Naveta a revenit pe Terra  după o misiune orbitală de 16 zile, dintre care 12 petrecute conectată la Staţia Spaţială Internaţională (ISS)



Din cauza condiţiilor meteorologice nefavorabile, NASA a fost nevoită să redirecţioneze naveta de la Centrul spaţial Kennedy, din apropiere de Cape Canaveral, la baza militară Edwards, în deşertul Mojave. Aterizarea a avut loc la ora 21.25 GMT, după cum a fost prevăzut, citează Mediafax. Transportul navetei la baza spaţială din California, în Florida - de unde sunt lansate cele trei vehicule spaţiale americane - se va face cu ajutorul unui Boeing 747 special amenajat. Operaţiunea costă aproximativ 2 milioane de dolari şi durează o săptămână. Naveta americană Endeavour a transportat pe ISS echipamente care vor permite creşterea capacităţii de găzduire a Staţiei, de la trei la şase astronauţi.

Pe parcursul misiunii, a 124-a, astronauţii au instalat două cabine de dormit, un echipament pentru exerciţii fizice, o a doua toaletă, două noi cuptoare pentru încălzirea hranei, un frigider pentru alimente şi băuturi, dar şi un congelator şi un cuptor destinate experimentelor ştiinţifice. Naveta a transportat şi un sistem de reciclare a urinei în apă potabilă, denumit "regenerator de apă", care reprezintă o etapă majoră pentru trecerea la o generaţie nouă de sisteme similare, ce vor putea fi folosite în viitor de expediţiile umane pe Lună sau pe Marte. Acest sistem a costat 250 de milioane de dolari. Creşterea capacităţii de găzduire a ISS este vitală pentru efectuarea studiilor ştiinţifice din domeniul microgravităţii şi pentru a le permite astronauţilor japonezi şi europeni să efectueze stagii de lungă durată la bordul staţiei orbitale. Japonia şi Europa dispun deja de propriile lor laboratoare, Kibo, respectiv Columbus, aduse la bordul ISS în 2008.

Echipajul navetei Endeavour a efectuat patru ieşiri pe orbită în timpul acestei misiuni. Astronauţii au reparat sistemul de rotaţie, defectat în 2007, al uneia dintre cele trei antene solare ale ISS. De asemenea, ei au instalat două antene GPS deasupra laboratorului japonez Kibo şi o nouă cameră video, pe una din grinzile ISS. Conducătorii misiunii au decis prelungirea cu 24 de ore a acestei misiuni pe ISS, care a ajuns astfel la un total de 16 zile, pentru a acorda mai mult timp echipajului să repare un sistem de reciclare a apei reziduale, inclusiv a urinei, care a avut câteva probleme de funcţionare. Misiunea Endeavour a fost a patra şi ultima din anul acesta dintre cele programate pentru asamblarea ISS. Următoarea misiune către ISS este prevăzută pentru februarie 2009, pentru a continua asamblarea acestui avanpost orbital, ce va fi finalizat în 2010, data la care cele trei navete americane urmează să fie retrase din circulaţie.

×
Subiecte în articol: lumea