x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Fun Endeavour a fost lansată spre ISS, dar este posibil să fie uşor avariată

Endeavour a fost lansată spre ISS, dar este posibil să fie uşor avariată

16 Iul 2009   •   00:00
Endeavour a fost lansată spre ISS, dar este posibil să fie uşor avariată
Sursa foto: PIERRE DUCHARME/Reuters

Naveta Endeavour a fost lansată, ieri, spre Staţia Spaţială Internaţională (ISS), după cinci amânări, însă este posibil să fie uşor avariată, deoarece mai multe fragmente de spumă izolatoare sau gheaţă s-au desprins în timpul lansării şi au lovit vehiculul spaţial, informează tv5.org.



Endeavour a fost lansată de la Centrul spaţial Kennedy, din apropiere de Cape Canaveral, Florida, ieri, la ora 22.03 GMT. Naveta americană va ajunge vineri pe ISS, avanpost spaţial situat la o altitudine de circa 350 de kilometri deasupra Pământului.

Însă, potrivit imaginilor difuzate de NASA, opt-nouă bucăţi de spumă izolatoare sau de gheaţă s-au desprins în timpul ascensiunii navetei Endeavour şi cel puţin două au lovit vehiculul, fiind posibil ca acesta să fie uşor avariat.

Bill Gerstenmaier, responsabil NASA, a declarat că încă nu se cunoaşte natura fragmentelor desprinse la puţin timp după separarea navetei de cele două rachete propulsoare, la circa 2,15 minute de la lansare. Zona de impact a fost cea a scuturilor termice, însă responsabilul NASA a indicat că incidentul nu este considerat a fi "o problemă". "Problema ar putea fi în spatele navetei, însă vom verifica acest lucru în momentul manevrelor de dinaintea conectării la ISS", a spus acesta.

Naveta a fost lansată miercuri după cinci tentative eşuate. Astfel, pe 13 şi pe 17 iunie, responsabilii NASA au anulat lansarea navetei Endeavour, având la bord un echipaj format din şapte astronauţi, din cauza unor scurgeri de hidrogen la nivelul rezervorului extern. Alte trei tentative de lansare au avut loc sâmbătă, duminică şi luni, însă condiţiile meteorologice nu au fost favorabile. Pe timpul verii, vremea din Florida este adeseori instabilă în cursul după-amiezii, cu furtuni violente şi ploi torenţiale, care afectează adeseori calendarul lansărilor navetelor americane.

Misiunea navetei Endeavour este programată să dureze 16 zile, dintre care 11 pe ISS, şi are ca obiectiv instalarea ultimelor echipamente tehnice în laboratorul japonez Kibo, ale cărui două module presurizate au fost amplasate, în 2008, la bordul ISS alături de laboratorul european Columbus.

Astronauţii vor instala o platformă permanentă de 1,9 tone în interiorul laboratorului Kibo, pe care vor fi efectuate viitoarele experimente în vid. O paletă în care vor fi instalate diverse cutii care sunt folosite la experimentele în vid va fi ataşată laboratorului Kibo şi detaşată la sfârşitul misiunii, pentru a fi readusă pe Terra, la bordul navetei Endeavour.

În afara acestor sarcini, astronauţii vor executa şi alte operaţiuni, precum schimbarea a şase baterii amplasate pe unul dintre elementele (P6) Staţiei. Misiunea prevede cinci ieşiri în spaţiu, cu o durată totală de 32,5 ore, ce vor fi îndeplinite de echipe alcătuite din câte doi astronauţi.

În afară de misiunea de asamblare şi de întreţinere tehnică, naveta Endeavour are ca scop şi aducerea unui nou astronaut la bordul ISS, americanul Tim Kopra urmând să îl înlocuiască pe japonezul Koichi Wakata, care va trebui să aştepte încă o lună înainte de revenirea pe Pământ.

Acesta este cel de-al 127-lea zbor al unei navete spaţiale, al 29-lea pe ISS, al 23-lea pentru Endeavour şi al treilea din 2009.

După misiunea Endeavour, NASA va mai avea la dispoziţie doar şapte zboruri înainte de retragerea din circulaţie a flotei sale spaţiale, eveniment prevăzut pentru septembrie 2010. ISS este un proiect spaţial în valoare de 100 de miliarde de dolari, la realizarea căruia participă 16 ţări.

Mediafax

×
Subiecte în articol: lumea endeavour