x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Fun Englezii au inventat racheta "hoinareata"

Englezii au inventat racheta "hoinareata"

13 Oct 2008   •   00:00

Ministerul britanic al Apararii a pus la punct un nou tip de racheta ce urmeaza a fi folosita in Afganistan impotriva talibanilor.



Ministerul britanic al Apararii a pus la punct un nou tip de racheta ce urmeaza a fi folosita in Afganistan impotriva talibanilor.

Racheta, denumita Fire Shadow ("Umbra focului"), este capabila sa astepte momentul prielnic lovirii tintei, mentinandu-se in aer aproximativ 10 ore.

Principala problema cu care se confrunta armata britanica in razboiul din Afganistan, in cursul luptelor cu talibanii, este ca trupele sale sunt deseori surprinse in ambuscade, iar insurgentii afgani, profitand cunoasterea mai buna a terenului, se retrag rapid fara a lasa nicio posibilitate de contraatac.

Obtinerea suportului aerian intr-o astfel de confruntare este anevoioasa, din cauza timpului mare de reactie, existand si retinere din partea oficialilor militari in folosirea atacului aerian pentru a nu spori numarul de victime colaterale din randul civililor afgani.


Noua racheta, prin abilitatea de a "insoti" trupele terestre, va oferi posibilitatea acestora de a reationa in cateva secunde, cu o precizie  de invidiat si fara consecinte colaterale, racheta transportand 25 de kg de explozibil, in comparatie cu cele 500 de kg transportate de cea mai usoara bomba aflata in dotarea Fortelor Aeriene Britanice (RAF).

Modul de operare preconizat de armata este ca, in cazul unei interventii in teritoriul controlat de talibani, sa fie lansate o serie de rachete "Fire Shadow" si atunci cand evenimentele o cer acestea sa fie ghidate prin telemetre laser de trupele terestre, militarii din elicoptere sau avioane. Racheta poate fi controlata de la o distanta de peste 150 de km.

Dezvoltatorii proiectului spun despre produsul lor, prin precizia loviturii si modul de operare, va dovedi o utilitate in lupta net superioara decat un bombardament aerian sau un atac de artilerie clasic.


O data lansata racheta nu se poate reintoarce la baza si va fi in aer pana in momentul in care isi va termina combustibilul, urmand sa fie doborata in mod controlat de catre personal.


Testarea rachetei s-a produs la inceputul acestui an si va intra in dotarea artileriei britanice in 2010.


www.dailymail.co.uk





×
Subiecte în articol: magazin racheta