Mii de utilizatori ai siteurilor de anunturi matrimoniale au fost pacaliti de persoane care pretindeau ca sunt interesate de o relatie, dar, dupa ce castigau increderea respectivilor, le cereau bani sau obiecte de valoare, relateaz` corespondentul la Londra al Radio Rom~nia Actualit`]i, citat de Rador.
Un studiu realizat in Marea Britanie arata ca peste doua sute de mii de utilizatori ai siteurilor cu anunturi matrimoniale au fost victimele unor inselatorii.
Acestia au fost pacalti de persoane care pretindeau ca sunt interesate de o relatie, dar, dupa ce castigau increderea respectivilor, le cereau bani sau alte obiecte de valoare pentru rezolvarea unor asa-zise situatii de urgenta. Organizatiile care lupta pentru combaterea fraudelor au avertizat in nenumarate randuri de existenta unor infractori care opereaza pe siteurile de matrimoniale.
Acestia isi creeaza identitati false si, in timp, ajung sa dezvolte o relatie foarte stransa cu victima, care, de cele mai multe ori, nu le poate refuza ajutorul solicitat.
Potrivit cercetatorilor, infractorii elaboreaza scenarii foarte complexe pentru a justifica faptul ca nu se pot intalni in persoana cu cei pe care ii abordeaza. In foarte multe cazuri, ei s-au prezentat fie ca ofiteri in armata aflati in misiune, fie ca asistente medicale care lucreaza in strainatate.
Studiile arata ca peste doua sute de mii de persoane au fost victimele acestor escrocherii, pagubele variind, de la caz la caz, intre 50 si 240 mii lire sterline.
Cercetatorii considera insa ca numarul real al cazurilor ar fi mult mai mare, dar multe persoane nu depune plangere fie din rusine, fie pentru ca nu accepta ca au fost inselati.
Persoanele intalnite pe Internet trebuie tratate cu maxima precautie
Psihologul Monica Whitty, care a contribuit la acest studiu, spune ca a intalnit chiar persoane care au continuat sa aiba o relatie on-line cu infractorii, deoarce se simteau foarte bine in compania lor. In alte cazuri - a adaugat ea - au existat barbati care continuau sa vorbeasca despre persoana cu care obisnuiau sa converseze pe Internet, ca si cum ar fi fost o femeie, desi se dovedise ca infractorii erau, de fapt, barbati care isi insusisera acest rol.
Agentia britanica pentru Combatere Crimei Organizate a publicat chiar si un ghid pentru identificarea escrocilor on-line.
Autorii ii sfatuiesc pe cei care intentioneaza sa-si gaseasca un partener pe Internet sa fie precauti daca intalnesc persoane care cauta scuze pentru a nu purta discutii telefonice, sau pentru a nu veni la intalniri direct, dar prefera, in schimb, comversatiile indelungate pe platforme de chat.
Un semnal de alarma ar trebui sa apara si in cazul in care interlocutorul are o poza foarte atractiva, realizata in mod artistic, lucru ce ar putea indica faptul ca a copiat-o de pe Internet.
Iar daca foloseste apelative de genul "iepuras dragalas" inca de la primele conversatii, sansele ca persoana respectiva sa fie un infractor care incearca sa stabileasca o relatie intima de la inceput, sunt foarte mari.
Nu in ultimul rand ar trebui sa dea de gandit daca persoana cu care se corespondeaza devine brusc predispusa la accidente, care presupun acordarea unor ajutoare financiare.