x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Fun Ethno-Fusion

Ethno-Fusion

de Raluca Grintescu    |    02 Dec 2005   •   00:00
Ethno-Fusion
MUZICA
Se traieste, se simte, se respira cu trupa Transbalkanica

Transbalkanica este cel mai nou proiect muzical de pe piata muzicala romaneasca, mai ales ca si concept. Cine a auzit de Shukar Collective stie la ce sa se astepte, asta pentru ca Transbalkanica merge pe acelasi registru muzical. O mixtura dintre folclorul romanesc si muzica electronica sau ceea ce in limbajul "pretentios" s-ar putea numi fusion (lounge). Proiectul isi propune sa sparga tiparele existente pe piata muzicala in Romania, unde bine stim cu totii ca locurile fruntase le ocupa trupele comerciale si, undeva spre final, cele care intr-adevar au talent si spun ceva. Transbalkanica nu este o formatie pur si simplu, nu este o orchestra, este un fenomen in sine.

INITIATIVA. Proiectul a fost initiat cu cativa ani in urma de unul dintre cei mai cunoscuti si apreciati dirijori si compozitori din Republica Moldova, Marcel Stefanet. El i-a selectionat pe instrumentisti, a compus muzica si s-a ocupat de coordonarea intregului proiect. Astfel a inceput sa ia forma albumul "Transbalkanica", lansat recent cu mare tam-tam la Teatrul Bulandra. Protagonistii i-au purtat pe cei curiosi, veniti la lansare, din peisajele rurale ale Moldovei pana in tumultul marilor metropole, care le-au trezit nostalgii si bucurii nebanuite. Mai mult decat o muzica, Transbalkanica este o traire, o simtire profunda. Cum s-a ajuns la acest nume? Pentru ca spectacolul muzical de viori, percutie, instrumente neconventionale al unei orchestre de 15 instrumentisti extraordinari nu poate fi definit altfel. Sa facem cunostinta cu ei: Codrut Farcas, Geta Ciuiu, Anisoara Dabija, Natalia Proca - vocali; Andrii Ciorda si Igor Cuciuc - strigaturi; Cezar Cazanoi - flaut, fluier, caval; Valentin Boghean - cimpoi, fluier, caval; Radu Daud - clarinet, saxofon-soprano; Adam Stinga - trompeta; Valeriu Cascaval - tambal; Igor Iachimciuc - chitara acustica; Mihai Socodei - chitara bass; Sergiu Diaconu - cobza; Leonid Koida - percutie; Petru Moiseev si Tudor Stinga - tobe.

ETHNO-FUSION. Publicul roman a facut prima oara cunostinta cu Transbalkanica la editia din acest an a Festivalului Cerbul de Aur, unde trupa a sustinut un concert impresionant. Mai mult, grupul este cunoscut si peste Ocean, unde Transbalkanica a fost prezenta cu un extras pe single pe o compilatie realizata de revista americana Global Rhythm, fiind castigatorii concursului realizat de publicatia cu pricina, revista care-i promoveaza pe artistii straini cu potential in cadrul celor mai cunoscute emisiuni radio de specialitate. Thievery Corporation sau Shukar Collective fac parte, la randul lor, din proiectele promovate de Global Rhythm.

INFO

DESPARTIRE. Povestea de iubire dintre vedeta pop Jessica Simpson si Nick Lachey s-a cam terminat. Cu bine, am putea spune, dupa declaratiile celor doi. "Dupa trei ani de casnicie am considerat ca e mai bine s-o luam pe drumuri diferite. Decizia a fost una comuna, dar asta nu inseamna ca nu ne respectam reciproc", spune Jessica. Lachey, fost membru "’98 Degrees", a intalnit-o pe Jessica in 1998. Mariajul si timpul petrecut impreuna au fost difuzate la tv, in serialul "Newlyweds", urmarit de milioane de fani. Acum, Lachey va fi protagonistul unui nou serial pe MTV, "The Nick Lachey Project", iar frumoasa cantareata a putut fi admirata in filmul "The Dukes of Hazard", lansat de curand.

LANSARE. Rollo Armstrong, motorul din spatele trupei Faithless si fratele lui Dido, s-a lansat pe piata cu o carte pentru copii. "Safe From Harm" povesteste experientele unui baiat pe nume Jack, care, dupa ce fuge de acasa, se confrunta cu monstri si situatii incredibile. Initial conceputa ca o carte pentru copii, "Safe From Harm" a fost dedicata ulterior adultilor. Volumul are ca bonus si un CD intitulat "Dusted". Rollo a gandit acest proiect solo inca din 2000, dar abia dupa cinci ani a reusit sa-l termine. Materialul discografic a aparut momentan doar in Europa, urmand sa se extinda de Sarbatori. (Raluca Grintescu)
×
Subiecte în articol: transbalkanica