11:43 • Directorul general al FRF, Ionuţ Lupescu, a vorbit vineri, la Saint Gall, despre şansele pe care le are România, de a trece de „grupa morţii” la Campionatul European. Într-un interviu acordat Newsin, Lupescu arată că o calificare dintr-o grupă cu Italia, Franţa şi Olanda ar fi o performanţă foarte mare pentru naţionala antrenată de Victor Piţurcă.
Directorul general al FRF, Ionuţ Lupescu, a vorbit vineri, la Saint Gall, despre şansele pe care le are România, de a trece de „grupa morţii” la Campionatul European. Într-un interviu acordat Newsin, Lupescu arată că o calificare dintr-o grupă cu Italia, Franţa şi Olanda ar fi o performanţă foarte mare pentru naţionala antrenată de Victor Piţurcă.
Rep: Se apropie meciul de debut la EURO. Cresc emoţiile şi presiunea?
Ionuţ Lupescu: Cresc cu fiecare zi. E normal să crească, pentru că aşteptăm de foarte mult timp acest turneu final şi, pînă luni, cu siguranţă, fiecare jucător va simţi o mîncărime în stomac, dar care sper să dispară odată cu începerea meciului. Fotbaliştii sunt montaţi şi concentraţi, pentru ei e o şansă enormă de a demonstra întregii lumi valoarea lor.
Rep: Aţi jucat la multe turnee finale, mondiale şi europene. Aţi încercat să discutaţi cu jucătorii, să le împărtăşiţi din experienţa dumneavoastră la acest nivel?
Lupescu: Pe mulţi dintre ei i-am crescut sau la Dinamo, sau la echipa naţională, şi avem o relaţie mai deosebită. Normal că am avut discuţii, dar pînă la urmă nu contează ceea ce le spun eu, ci ceea ce simt ei şi cum sunt conectaţi la acest turneu final.
Rep: La EURO 1996 aţi jucat contra Franţei, tot în meciul de debut. Ce vă amintiţi de atunci?
Lupescu: Îmi amintesc că în primele 20 de minute i-am cam dominat, după care a venit o greşeală, o neînţelegere între Stelea şi Mihali, de care a profitat Dugarry, şi după aceea a fost foarte greu să le dăm gol pentru că aveau o echipă foarte valoroasă.
Rep: Ce diferenţe sînt între echipa României de acum şi cea de atunci? Diferenţa de valoare dintre cele două echipe e mai mare acum decît atunci?
Lupescu: Nu se poate compara una cu alta. Sînt două formaţii diferite. Aici este un grup format de circa doi ani, care poate să fie ceea ce am fost şi noi la începutul anilor 90. Eu zic că Franţa şi atunci, şi acum reprezintă o echipă foarte valoroasă. Trebuie să recunoaştem că are un lot mult mai echilibrat decît al nostru din punct de vedere valoric.
Rep: 4-0 cu Muntenegru în ultimul test şi 3-0 cu Rusia în penultimul. Şapte goluri marcate, niciunul primit, ar trebui să fim mai încrezători?
Lupescu: Nu avem de ce să fim exaltaţi, mai ales că în prima repriză a meciului cu Muntenegru am avut mari probleme în ceea ce priveşte faza defensivă. E bine că şi ceilalţi jucători care intră pe parcurs au această dorinţă de afirmare şi vor să joace în primul 11.
Rep: De cine ar trebui să ne temem cel mai mult în această grupă?
Lupescu: De toate cele trei la fel de mult. Cu siguranţă, toate sunt ca şi valoare peste noi. Dar, am demonstrat-o cu Olanda, în preliminarii, că asta nu înseamnă că trebuie să ne şi bată. Olanda este o echipă care joacă ofensiv, are un joc tehnic, Italia, la fel, iar Franţa rămîne în continuare o forţă. E foarte greu să le dai gol.
Rep: Ce ar însemna pentru România o calificare din această grupă?
Lupescu: Cu siguranţă ar fi un pas foarte mare şi o recunoaştere pe plan internaţional. Să ieşi dintr-o grupă cu campioana mondială şi vicecampioana mondială şi fostă campioană europeană e un lucru mare. E ca şi cum ai cîştiga un mini Campionat European. Eu nu cred că este cea mai grea grupă din istorie, dar cu siguranţă e cea mai grea de la acest EURO.
Rep: La turneul final din 2000 s-au evidenţiat doi jucători care acum sunt liderii echipei naţionale, Mutu şi Chivu. Există în lotul actual un fotbalist care poate să explodeze la această ediţie?
Lupescu: Eu sper să poată să iasă un jucător care în viitor să fie de bază în echipa naţională. Mă gîndesc aici la un Cociş, poate Marica, sau Marius Niculae să revină, să explodeze. Avem aşteptări mari.
Rep: La ultimele două turnee finale de Campionat European la care am participat, am fost în grupă cu echipa din preliminarii, în 1996 cu Franţa, în 2000 cu Portugalia. De fiecare dată am pierdut, scor 0-1. Acum suntem cu Olanda, iar statistica nu ne avantajează…
Lupescu: Dacă batem primele două jocuri, Franţa şi Italia, nu mă supăr dacă pierdem cu Olanda şi respectăm statistica.
Rep: S-a vehiculat că ar fi existat un conflict între Stăncioiu şi Ştefan Radu, în urma căruia fostul dinavomist s-ar fi ales cu un ochi vînat. Ce e adevărat şi ce e fals în acest caz?
Lupescu: Fane a fost răcit, săracul, de două nopţi nu doarme. El a avut probleme cu amigdalele după antrenamentul de luni, cînd a plouat torenţial, iar acum s-a scris că s-a bătut cu Stăncioiu. Am încercat să spunem adevărul, dar foarte puţină lume vrea să înţeleagă.
Rep: Ar trebui să ne aşteptăm la un turneu final spectaculos?
Lupescu: Nu cred că se va juca foarte spectaculos. În majoritatea turneelor finale s-a jucat pe contraatac. Cei care au acţionat ofensiv au avut probleme, nu s-au calificat mai departe.
Rep: Pe cine vedeţi favorită la cîştigarea turneului?
Lupescu: E greu să dau o favorită acum, nu ştiu ce să zic. Trebuie să vedem primele meciuri şi apoi să ne dăm cu părerea. Dar favorite, pe hîrtie, sînt întotdeauna Franţa, Italia şi Germania.