Cea de-a patra ediţie a Festivalului Internaţional de Film Experimental Cărbunari 2007 işi deschide porţile pe 16 noiembrie la Muzeul Florean.
DEADLINE. Dar acum ne aflăm in plină perioadă de inscrieri. Astfel pănă pe data de 15 octombrie, participanţii sunt aşteptaţi să-şi trimită filmele pe adresa festivalului. "Considerăm că filmul experimental a devenit astăzi una dintre cele mai interesante expresii ale artei contemporane", spune artistul plastic Mircea Bochiş, directorul festivalului. "Modul in care publicul cinefil a perceput ediţiile anterioare ale festivalului, ne-a convins să incercăm şi o altă abordare decăt cea clasică in organizarea manifestării noastre. Astfel, am decis să schimbăm regulamentul in aşa fel incăt orice fel de constrăngeri să fie din start evitate (amănunte pe site-ul muzeului, http://www.cmc.ro/florean_museum/news.php). La această ediţie inscrierea va fi liberă, am eliminat deci taxa de participare.
Dar anul acesta festivalul nu va avea nici juriu. Raţiunile, cel puţin in ceea ce priveşte filmul experimental, sunt clare. La ora actuală cei mai mulţi critici de film, dar şi artişitii şi publicul, consideră că vizionarea efectivă a unui film, percepţia reală a unei creaţii artistice, este mult mai importantă decăt clasificarea printr-un sistem de premiere. Orice film experimental are justificarea sa, dar numai in afara unei analize oficiale, dogmatice, care respectă criterii prestabilite. In plus, toate, subliniez, toate filmele trimise pe adresa festivalului, vor fi prezentate - un artist se poate prezenta şi cu mai multe producţii -, fără bariera unei preselecţii care, din punctul nostru de vedere, este şi ea o formă de cenzură, inadmisibilă in domeniul artistic. Singurul apt să judece este publicul!".
UN ALTFEL DE MUZEU. Fundaţie infiinţată in 1999, Muzeul Florean doreşte să abordeze toate domeniile artei contemporane şi realizarea unui turism cultural şi tradiţional. Astfel, toate filmele participante la Festivalul Internaţional de Film Experimental, al cărui gazdă instituţia de cultură este, vor rămăne in arhiva muzeului, ca materiale de referinţă in studiul fenomenului. "Acţiunea, fără scop comercial, fireşte, căci muzeul nu va avea dreptul de a vinde filmele, se va concretiza şi prin postarea pe site-ul muzeului a producţiilor prezente in festival, insoţite de CV-ul artistului", spune Mircea Bochiş.
Muzeul Florean, Primul muzeu de artă contemporană din Romănia, are in partimoniu deja căteva mii de lucrări, reprezentănd opera a peste 5000 de artişti romăni şi străini. "Cifra exactă este insă greu de precizat", cum spune insuşi Victor Florean, preşedintele fundaţiei, "datorită faptului că zi de zi, noi lucrări intră in colecţia instituţiei noastre de cultură", adevărat centru de dialog intre artişti din toate colţurile lumii, aşa cum o relevă nu numai expoziţiile găzduite aici, ci şi precedententele ediţii ale festivalului de film.
OCHIUL CRITICULUI. "Peste o sută de filme, acoperind practic toate regiunile geografice ale planetei. Un eveniment rar - atăt pe piaţa artistică internaţională, dar mai ales in Romănia, tributară, mai mult decăt alte spaţii, la valori şi expresii artistice tradiţionale -, proiectul-maraton ne-a arătat un lucru fundamental: nu există limitări ale percepţiei şi inţelegerii limbajului ertistic, ci doar o lene mentală, un soi de opacitate care ne impiedică să creem evenimente adevărate. Iar acest lucru este la fel de adevărat şi la Paris şi la Baia Mare. Dar cea din urmă urbe a demonstrat că are potenţialul unui centru cultural de ţinută", spunea criticul Pavel Şuşară la finalul ediţiei de anul trecut al Festivalului.
Acum, aproape de rostul verii, e din nou vremea de-a ne pregăti să intrăm in lumea filmului. Căci, pănă să devină obişnuinţă, totul e la inceput un experiment...