x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Fun Exploatarea minieră a Lunii ar putea începe în 50 de ani

Exploatarea minieră a Lunii ar putea începe în 50 de ani

03 Ian 2012   •   16:40
Exploatarea minieră a Lunii ar putea începe în 50 de ani

Doua navete NASA, fiecare de dimensiunea unei masini de spalat, orbiteaza in prezent Luna, misiunea lor fiind de a afla cu acuratete din ce anume este compus satelitul natural al Pamantului.

"Principiul este foarte simplu. Este masurat campul gravitational al lunii, mai exact atractia exercitata de campul gravitational asupra navetelor spatiale. Aparent, campul gravitational al Lunii este unul dintre cele mai neregulate din sistemul solar. Exista valori diferite ale gravitatiei, pe masura ce navetele inconjoara luna, iar prin masurarea acestor diferente intre valori se poate cartografia campul gravitational al lunii cu multa acuratete", a declarat profesorul John Zarnecki, pentru BBC.

Zarnecki este profesor de Stiinte Spatiale la Open University si colaborator al Agentiei Spatiale Europene.

"Ceea ce cauzeaza variatiile de gravitatie ale Lunii este distributia materialelor din interiorul ei. Masurand aceste diferente subtile, practic vom putea afla ce se afla sub suprafata Lunii", a explicat Zarnecki.

Deja se stie ca Luna contine elemente rare, care pe Pamant sunt folosite la fabricarea telefoanelor mobile si ale unor aparate high tech. In prezent, China detine aproape un monopol al acestor elemente, care pot fi gasite pe teritoriul ei. Intrebat daca SUA ar putea, canva, ajunge sa exploateze minier Luna, pentru a obtine aceste elemente, Zarnecki a tinut sa nuanteze problema.

"Cuvantul cheie este candva. Acest lucru s-ar putea intampla, dar cand? Fara indoiala ca aceste elemente rare pe Pamant, care sunt folosite la fabricarea a tot felul de aparate high tech, pot fi gasite pe Luna, stim deja cate ceva despre compozitia Lunii. Dar pentru ca o asemenea intreprindere sa fie fezabila, trebuie sa treaca ceva timp. Eu cred ca va mai dura 50 de ani. Oricum, nu acesta este scopul misiunii. Dar in 50 de ani ne-am putea uita inapoi si da seama ca aici a inceput procesul exploatarii minelor de pe luna", a spus profesorul.

Actuala misiune ar putea rezolva si un mister care inca le scapa oamenilor de stiinta - cum a aparut Luna?

"E putin jenant ca inca nu stim sigur cum s-a format Luna. Este posibil ca aceasta misiune sa ne ofere, in sfarsit, un raspuns clar. Dar va mai dura un an pana sa putem vorbi despre asta", a mai spus Zarnecki.

×