Cu peste un miliard de utilizatori, Facebook schimbă viața socială a speciei noastre și, în mod evident, apare întrebarea: această rețea de socializare ne aduce împreună sau ne determină să ne distanțăm unii de alții?
Psihologii au încercat să ofere răspunsuri, Google Scholar listând mai mult de 27.000 de referințe care conțin „Facebook” în titlu. Cele mai comune subiecte pe care acești specialiștii le abordează sunt legătura dintre utilizarea Facebook-ului și personalitate și dacă rețeaua de socializare ne apropie de cei din jur, sau, din contră, ne distanțează.
Cantitatea de date pe această temă este enormă și, de cele mai multe ori, analizându-le constatăm că acestea sunt contradictorii. Potrivit agenda.weforum.org, informațiile despre Facebook ar putea fi sintetizate într-un mod simplist astfel:
Cine utilizează Facebook?
Potrivit unui studiu realizat pe mii de subiecți, „femeile, tinerii și cei care nu sunt într-o relație serioasă sunt cei mai activi utilizatori de Facebook”. În ceea ce privește personalitate, o cercetare desfășurată în Australia a relevat că „utilizatorii (de Facebook) tind să fie mai extrovertiți și narcisiști, dar mai puțin scrupuloși și mai puțin singuri decât cei care nu au cont pe această rețea de socializare”.
Un alt studiu care a avut în vedere elevi și studenți a demonstrat că personalitatea este un factor mai important decât genul, nevroza fiind corelată cu accesarea frecventă a FB. De asemenea, s-a descoperit că extrovertiții au mai mulți prieteni decât introvertiții: „10% din respondenții noștri cei mai extrovertiți aveau, în medie, cu 484 mai mulți prieteni decât cei 10% mai introvertiți”
Cercetătorii au mai descoperit, de exemplu că persoanele mai timide folosesc mai mult FB. De asemenea, un studiu desfășurat în 2013 a arătat că anxietatea (dar și consumul de alcool și marijuana) se traduce printr-un atașament emoțional față de Facebook mai ridicat.
Există și dovezi conform cărora oamenii utilizează Facebook pentru a se conecta cu cei cu care împărtășesc interese similare particulare: de exemplu, persoanele diagnosticate cu diabet și cele care suferă de autism.
De ce unii oameni utilizează Facebook iar alții Twitter?
Aparent, cei mai mulți folosesc Facebook pentru „comunicare și conexiune instantă cu prietenii”, dar de ce FB în loc de Twitter? Un studiu din 2014 a dovedit că, din nou, narcisismul este un factor, dar că influența acestuia depinde de vârsta unei persoane: studenții/elevii narcisiști preferă Twitter, în timp ce narcisiștii mai maturi preferă FB.
De ce dezvăluim atât de multe lucruri despre noi pe Facebook?
Facebook pare calea perfectă prin care putem prezenta lumii o variantă idealizată a propriei persoane. Totuși, o echipă de cercetători a analizat profilurile a peste 200 de persoane din Germania și Statele Unite și au descoperit că tot ceea ce era postat reflecta personalitatea adevărată a indivizilor. În mod similar, un alt studiu a arătat că prezențele plăcute în carne și oase sunt plăcute și pe pagina de Facebook. Lucrurile cărora alegi să le dai „like” sunt, de asemenea, relevante. În plus, a fost dezvoltat un soft care permite o analiză precisă a profilului personalității folosind doar like-uri pe care o persoană le-a dat.
Deci, dacă profilul de Facebook expune reala identitate, ne confruntăm cu o serioasă problema de securitate. Un studiu din 2013 ne avertiza asupra faptului că angajatorii triază candidații folosindu-se de paginile de Facebook ale acestora și că pozele în care persoana în cauză petrecea sau consuma alcool erau percepute negativ.
Alte cercetări au analizat strict modalitatea în care personalitatea este legată de conținutul postărilor pe FB. În 2014, cercetătorii au demonstrat că „gradul ridicat de narcisism conduce la o dezvăluire de sine mai mare și la tendința de autopromovare prin intermediul mesajelor”. Un alt studiu desfășurat anul trecut a arătat că oamenii singuri dezvăluie mai multe informații private, dar își exprimă mai puțin punctul de vedere.
Lista de prieteni este și ea destul de relevantă, atractivitatea și aspectul fizic plăcut al prietenilor creează o impresie mai bună și afirmațiile pe care aceștia le postează pe profilul persoanei în cauză joacă un rol important. Mai mult decât atât, studiile au demonstrat că cei care au foarte mulți prieteni sunt percepuți în mod negativ.
Poza de profil a fost pusă sub lupă de sociologi, aceasta fiind diferită în funcție de mediul cultural al individului. De exemplu, persoanele din Taiwan preferau pozele de profil de la distanță, în care fundalul era vizibil, în timp ce utilizatorii din Statele Unite pe cele apropiate, în care era vizibilă fața.
În cazul în care v-ați întrebat, da, cei care postează ma multe selfie-uri sunt probabil mai narcisiste.
Facebook ne face mai singuri și triști?
Aceasta este cea mai importantă controversă și, de aceea, mai multe studii au fost desfășurate în acest sens. Unui grup i s-a cerut să posteze mai mult decât de obicei timp de o săptămână, ceea ce i-a condus la un sentiment de apropiere mai accentuat. O altă cercetare din 2013 a arătat că sentimentul de conexiune cu cei din jur datorat Facebook-ului este asociat cu „o grad de satisfacție mai mare și cu mai puține stări de anxietate și depresie”.
Totuși, descoperirile sunt nuanțate. Un studiu din 2010 a descoperit că utilizarea Internetului este asociată cu mai puțină singurătate, atunci când scopul este de a ține legătura cu prietenii și cu mai multă singurătate, atunci când stabilim relații la distanță cu necunoscuți.
Facebook ar putea, de asemenea, să genereze invidie. În 2012, sociologii au arătat că persoanele care petreceau mai mult timp pe Facebook trăiau cu impresia că toți cei din jur sunt mai fericiți și că viața este nedreaptă. Similar, mai multe sute de liceeni au ajuns la concluzia că petrecând mai mult timp pe FB devin mai geloși și mai deprimați.
Facebook are un efect negativ asupra activității studenților?
Aceasta este o altă dilema majoră a sociologilor și jurnaliștilor. O corelație între note și utilizarea FB a demonstrat că din aproximativ 4000 de studenți din Statele Unite, cei care foloseau rețeaua pentru a socializa aveau și note mai mici.
Dar nu toți utilizatorii sunt la fel. Același studiu a demonstrat că cei care foloseau site-ul pentru a colecta și distribui informații aveau note bune.