Secretarul de stat pentru Problemele Revolutionarilor, Puiu Fesan, considera “premature” greva revoluţionarilor, în timp ce preşedintele Comisiei parlamentare pentru problemele acestora, Emilian Cutean, crede că iniţiatorii acţiunii au interesul să nu fie finalizate dosarele trimise la Parchet.
Secretarul de stat pentru Problemele Revolutionarilor, Puiu Fesan, considera “premature” greva revoluţionarilor, în timp ce preşedintele Comisiei parlamentare pentru problemele acestora, Emilian Cutean, crede că iniţiatorii acţiunii au interesul să nu fie finalizate dosarele trimise la Parchet.
“Consider că greva este prematură. Eu sunt în termen. Termenul este până pe 31 martie 2008 pentru preschimbarea certificatelor şi am ajuns cu verificarea în ordine cronologică aproape de 11.500. Majoritatea colegilor noştri care sunt în greva foamei acolo cred că sunt oarecum manipulaţi” a declarat luni, în cadrul unei conferinţe de presă, Puiu Fesan.
Totodată, secretarul de stat a declarat că la nivelul Secretariatului pentru Problemele Revoluţionarilor se desfăşoară o anchetă, deoarece 761 de revoluţionari au primit, în anul 2002, certificate fără însa să apară şi în registrele din anul 1996. “Am constatat că unele persoane care nu aveau certificate pe Legea 342, aveau, in schimb, cerere de preschimbare pe Legea 341. La ora asta, suntem într-o anchetă pentru a verifica situaţia preschimbării certificatelor şi cum au luat cei 761 de luptători cu merite deosebite în revoluţie, în 2002, certificate. Aceşti oameni nu au trecut niciodată printr-o comisie guvernamentală” explică Fesan.
Fesan a mai declarat că, în cazul în care constată până la data de 15 martie ca nu reuşeşte să termine verificarea dosarelor, termenul de 31 martie va fi prorogat.
Emilian Vasile Cutean, preşedintele Comisiei parlamentare pentru problemele revoluţionarilor, prezent la conferinţă, a declarat că mişcarea revoluţionarilor are un alt substrat şi nicidecum cel al prelungirii termenului de preschimbare a certificatelor. “Si Secretariatul de Stat şi Comisia parlamentară au trimis la Parchet foarte multe dosare pe care noi le-am descoperit false, cu documente false, persoane care nu au avut niciodată certificat şi acum au, au chiar două certificate. Cei care vin şi se erijează, în faţa opiniei publice, ca lideri ai revoluţionarilor au interese ca aceste dosare să nu fie finalizate”, a adăugat Cutean.
În plus, Cutean a declarat că manifestanţii nu sunt “adevăraţi revoluţionari”. “Este un grup de persoane din Bucureşti şi poate doi-trei din alte judeţe ale ţării. Nu sunt reprezentanţii Blocului Naţional al Revoluţionarilor. Dacă îi luam pe rând, nu prea au legatura cu revoluţia. Marieş n-are nici o treabă cu revoluţia, el are o problemă personală cu Ion Iliescu şi cu mineriada, acolo unde a participat el, la Piaţa Universităţii. Confundă Revoluţia cu Piaţa Universităţii. Celălalt, Costin a fost şeful gărzilor patriotice în IMGB, oameni care asigurau liniştea şi ordinea publică ca nu cumva Tovarăşul Ceauşescu să fie zdruncinat de la putere până în 21 decembrie. Ei sunt liderii de opinie ai revoluţionarilor? Eu, ca revoluţionar îi contest”, a spus Cutean.
Revoluţionarii acuză autorităţile atât pentru problemele lor, cât şi, la modul general, pentru modul în care gestionează problemele României la 18 ani de la revoluţia din decembrie 1989.
Aceştia cer deblocarea şi finalizarea “în regim de urgenţă” a preschimbării certificatelor de revoluţionar, fără de care nu pot beneficia de privilegiile ce le revin din acest statut.
Totodata, ei solicită “stoparea modului defectuos de lucru” care, în opinia lor, permite tergiversarea finalizarii dosarelor Revoluţiei Române din Decembrie 1989 şi aflarea cât mai repede a adevarului despre revoluţie.
Revoluţionarii mai cer să se aplice Legea 341/2004 a recunoştinţei faţă de eroii-martiri şi luptătorii care au contribuit la victoria revoluţiei române din decembrie 1989. Legea recunoştinţei accordă unele drepturi eroilor din 1989 şi urmaşilor acestora.
Greviştii foamei îi cer procurorului general al României, Laura Codruţa Kovesi, publicarea calendarului viitoarelor etape ale cercetării penale în toate dosarele istorice, stabilirea termenelor maxime pentru fiecare etapă şi precizarea sintagmei “maxima celeritate”.
“Conform articolului 21 din Constituţie, victimele celor peste 1.100 de crime din decembrie 1989 şi iunie 1990, miile de răniţi şi urmaşii eroilor revoluţiei au dreptul la un proces echitabil şi la soluţionarea cauzelor într-un termen rezonabil, însă 18 ani nu este un termen rezonabil, ci o batjocură faţă de eroii noştri şi faţă de noi însine”, preciza BNR într-un comunicat trimis la sfârşitul anului trecut.
Mai multi dintre membrii Blocului Naţional al Revoluţionarilor 1989 au intrat în greva foamei, la sfârşitul anului trecut, la Palatul Copiilor, din Capitală.
În 10 ianuarie, revoluţionarii i-au cerut preşedintelui Traian Băsescu să medieze conflictul lor cu autorităţile statului, totodată anunţând că noi membri ai Blocului Naţional al Revoluţionarilor 1989 vor intra în greva foamei pe timp nelimitat, în sprijinul colegilor lor care au recurs la aceasta formă de protest.
Potrivit preşedintelui executiv al Blocului Naţional al Revoluţionarilor 1989, George Costin, decizia a fost luată la Consiliul Naţional al BNR care a avut loc la Institutul Revoluţiei Române din Decembrie 1989, joia trecută.
Totodată, revoluţionarii le cer premierului Călin Popescu Tăriceanu, preşedinţilor Senatului şi Camerei Deputaţilor, Nicolae Văcăroiu şi Bogdan Olteanu, şi preşedintelui PSD, Mircea Geoană, să vină la locul de desfăşurare a protestului “pentru identificarea soluţiilor în vederea detensionării situaţiei create”.
Revoluţionarii aflaţi în greva foamei la Palatul Copiilor au fost vizitaţi, la sfârşitul anului trecut, de preşedintele Traian Băsescu, care a discutat cu aceştia revendicările lor şi i-a asigurat că va încerca să găsească soluţii.
Anterior, membrii BNR au recurs la mai multe acţiuni de protest pentru a-şi exprima nemulţumirea în privinţa preschimbării certificatelor de revoluţionar.
În 28 noiembrie, câteva zeci de revoluţionari au pichetat sediul Secretariatului de Stat pentru Problemele Revoluţionarilor. Atunci, protestatarii au explicat că nemulţumirea lor resultă din faptul că, printr-o lege din 2004, toţi revoluţionarii au fost obligeţi să-şi aducă actele la “preschimbat”. Preschimbarea este, în fapt, o reverificare a datelor şi documentelor în baza cărora oamenilor li s-au acordat titlurile de revoluţionar cu merite deosebite, din care, pe lângă avantajele morale, decurg şi o serie de beneficii materiale consistente.
Manifestanţii au criticat, pe lângă comportamentul funcţionarilor, şi legea care reglementează întreg procedeul de preschimbare.
În 3 decembrie, reprezentanţi ai revoluţionarilor au protestat în faţa sediului central al PNL, cerând demisia secretarului de stat pentru problemele revoluţionarilor, Puiu Fesan, pe motiv că perpetuează modul de lucru defectuos care permite tergiversarea finalizării dosarului revoluţiei. Ei au mai solicitat, totodată, emiterea unei ordonanţe de urgenţă care să prevadă prorogarea termenului de preschimbare a certificatelor de revoluţionar până la data de 31 decembrie 2008.