x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Fun Fost ofiţer în STASI, propus ca director al Gazprom!

Fost ofiţer în STASI, propus ca director al Gazprom!

de Ovidiu Ciutescu    |    28 Ian 2009   •   00:00
Fost ofiţer în  STASI, propus ca director al Gazprom!

Fostul ofiţer STASI, Matthias Warning, în prezent director executiv al proiectului de gazoduct North Stream, ar fi fost propus ca director în Consiliul de Administraţie al concernului rus de gaze Gazprom, dezvăluie în ediţia sa de miercuri cotidianul economic rus Vedomosti. În Rusia, Warning este cunoscut ca fiind un foarte bun prieten al premierului  Vladimir Putin încă de pe vremea când acesta, colonel al KGB, era şef al rezidenţei sovietice la Dresda, iar Warning, spion de carieră, îl ajuta în racolarea de agenţi printre nemţii din RDG .



O sursă guvernamentală, apropiată North Stream şi Gazprombank a specificat pentru vedomosti, citat de Agerpres, că Warning a fost nominalizat drept candidat ideal în noul Consiliu de Administraţie al Gazprom. Componenţa acestuia va fi votată în pe 26 iunie. Lista cu numele candidaţilor pentru noul Consiliu de Administraţie al Gazprom urmează să fie definitivată către sfârşitul acestei săptămâni, termenul limită de depunere a cererilor expirând la 30 ianuarie. Atât conducerea concernului rus, cât şi Matthias Warning au refuzat să comenteze aceste informaţii.

Matthias Warning, în vârstă de 63 de ani, a fost nominalizat de mai multe ori până acum pentru ocuparea unui loc în conducerea companiei Gazprom, dar nu a fost niciodată ales. De data aceasta însă, fostul spion al STASI este văzut ca înlocuitor al singurului director independent al Gazprom Boris Feodorov, fost ministru de finanţe şi întemeietor al UFG, decedat în luna noiembrie, în urma unor probleme cardiace. Fost ofiţer în contraspionajul din Republica Democrată Germană (RDG), Warning activează din 1991 în Rusia: până în 2005 a ocupat diferite funcţii în cadrul Dresdner Bank, iar din 2006 este directorul executiv al proiectului de gazoduct North Stream (operatorul construcţiei conductei omonime în care Gazprom deţine majoritatea activelor - 51%).

Consiliul de administraţie al Gazprom nu a fost reales niciodată în ultimii patru ani. Singura schimbare s-a produs anul trecut când Dmitri Medvedev, care ocupa funcţia de preşedinte al consiliului, şi-a dat demisia, după alegerea sa în funcţia de preşedinte al Federaţiei Ruse. În locul său a fost desemnat prim-vicepremierul Viktor Zubkov. Acesta va fi din nou nominalizat şi nu se aşteaptă nicio surpriză. Dmitri Peskov, purtătorul de cuvânt al premierului Vladimir Putin, s-a abţinut de la orice comentarii, menţionând numai că lista candidaţilor din partea statului în noul Consiliu de Administraţie al Gazprom încă nu a fost semnată de primul-ministru.

×
Subiecte în articol: gazprom lumea