x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Fun Gazprom caută rute care să ocolească Ucraina pentru a transporta gazul destinat UE

Gazprom caută rute care să ocolească Ucraina pentru a transporta gazul destinat UE

03 Ian 2009   •   00:00

Gazprom nu mai poate depinde de Ucraina pentru tranzitarea gazul către Europa şi caută rute alternative, a declarat vineri, pentru BBC, vicepreşedintele companiei ruse, citat de AFP.



"Considerăm că este necesar să dezvoltăm, cât mai curând posibil, rute alternative şi sperăm că Europa va lua toate măsurile necesare pentru a susţine realizarea acestui proiect", a declarat Aleksandr Medvedev.

Medvedev începe sâmbătă un turneu în capitalele europene, pentru a prezenta punctul de vedere al Gazprom asupra crizei gazelor. Rusia a suspendat joi aprovizionarea cu gaze a Ucrainei, în lipsa unui acord privind preţul pentru anul 2009. În aceste condiţii, UE se teme de o repetare a scenariului din anul 2006, când un conflict similar a perturbat aprovizionarea mai multor ţări europene.

Medvedev a negat că Gazprom caută în mod deliberat confruntări cu Ucraina, declarându-se dispus să discute. El a declarat, însă, că nimeni de la Kiev nu este dispus să negocieze.

Cele două părţi au dat asigurări că vor asigura menţinerea la nivel normal a fluxului de gaz către ţările europene, dar atât Polonia, cât şi România au constatat scăderi ale cantităţii livrate.

Gazprom a acuzat vineri Ucraina că sustrage gaz rus destinat Europei, în timp ce compania ucraineană Naftogaz a acuzat Gazpromul că nu livrează volumul necesar de gaz.

Compania rusă contruieşte în prezent două gazoducturi noi: Nord Stream, care va lega portul rus la Marea Baltică Vyborg de Greifswald, în nordul Germaniei, şi South Stream, care va traversa Marea Neagră până în Bulgaria, după care se va împărţi în două. Una dintre aceste două ramuri va merge până în Austria, cealaltă până în Grecia.

×
Subiecte în articol: lumea