x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Fun Gazprom şi Naftogaz promit să reia astăzi livrările de gaz către Europa

Gazprom şi Naftogaz promit să reia astăzi livrările de gaz către Europa

de Ovidiu Ciutescu    |    19 Ian 2009   •   00:00

Grupul rus Gazprom şi compania ucraineană Naftogaz pregătesc documentele ce vor fi semnate luni pentru a permite reluarea livrărilor de gaze ruseşti către Europa via Ucraina, susţine purtătorul de cuvânt al gigantului Gazprom, Sergei Kupriyanov.



Primul-ministru rus, Vladimir Putin, şi omologul său ucrainean, Iulia Timoşenko, au anunţat duminică dimineaţă că au ajuns la un acord care va premite reluarea livrărilor de gaze naturale ruseşti spre Europa. Conform rian.ru, citat de Agerpres, premeirii celor două ţări au cerut companiilor Gazprom şi Naftogaz să pregătescă şi să semneze un acord formal. "Gazprom şi Naftogaz pregătesc în prezent contractele ce urmează a fi semnate referitoare la livrările către consumatorii ucraineni precum şi documentele referitoare la tranzitul gazelor naturale. Principalul rezultat al acestui acord va fi reluarea tranzitului gazelor naturale ruseşti de către Ucraina pe teritoriul său şi acordul cu privire la termenii pe baza căruia se va lucra în acest an şi anul următor", a declarat Sergei Kupriyanov. La ceremonia de semnare a acordului de reluare a livrărilor de gaze ruseşti către Europa vor fi prezenţi şi primul-ministru rus, Vladimir Putin, şi omologul său ucrainean, Iulia Timoşenko.

Duminică, în cadrul conferinţei de presă comune cu omologul sau ucrainean, premierul rus Vladimir Putin a declarat reprezentanţilor media că, în cursul negocierilor, s-a convenit asupra unei reduceri cu 20 la sută a preţului la livrările de gaze ruseşti pentru Ucraina în anul 2009, cu condiţia menţinerii actualului tarif la tranzitul de gaze ruseşti pe teritoriul ucrainean. În prezent, Rusia plăteşte o taxă de doar 1,6 dolari pe mia de metri cubi de gaze la 100 de kilometri, în timp ce tariful european la tranzit este de 3,2 dolari pe mia de metri cubi pe distanţa de 100 de kilometri. Putin a mai spus că, de la 1 ianuarie 2010, Rusia şi Ucraina trec la preţuri europene în domeniul livrărilor de gaze, indicând astfel că memorandumul încheiat toamna trecută cu şefa executivului ucrainean privind trecerea treptată la preţuri de piaţă la livrările de gaze ruseşti către Ucraina nu mai este de actualitate.

×
Subiecte în articol: lumea gaze